Jonge MS-patiënte uit Vleuten naar Rusland voor stamceltransplantatie

VLEUTEN - De crowdfundingactie van Karien Hulshof uit Vleuten heeft nog niet de benodigde 60.000 euro opgeleverd, maar de 32-jarige MS-patiënte stapt toch in het vliegtuig richting Rusland.
Karien lijdt aan Primair Progressieve Multiple Sclerose, een ernstige vorm van MS. In Rusland ondergaat ze een speciale stamceltransplantatie, maar omdat die niet vergoed wordt moet ze alles zelf bekostigen. De teller van de crowdfundingactie staat nu op bijna 43.000 euro. Ook als de 60.000 niet gehaald wordt, gaat ze. "De rest kan ik lenen", zegt Karien. "Maar hoe minder ik hoef te lenen, hoe beter natuurlijk."

HEFTIG

Samen met haar man vliegt ze zondag naar Rusland voor de ingrijpende behandeling. Haar 2-jarige zoontje Alexander logeert bij haar ouders. "Heftig, vooral om je zoontje zo lang te moeten missen. Mijn koffer moet ik nog pakken, voor de rest ben ik er klaar voor. Het begint nu heel spannend te worden. Eerst was ik vooral bezig met de crowdfundingactie, maar nu gaat het echt gebeuren."

QUARANTAINE

Bij de behandeling in Rusland worden bij Karien stamcellen verwijderd, daarna krijgt ze een chemokuur van vier dagen, vervolgens worden de stamcellen teruggeplaatst en tot slot moet ze tien dagen in quartaine. En dan is het afwachten of de behandeling aanslaat.
"Ik hoop in de eerste plaats dat de behandeling de achteruitgang stopt", zegt Karien. "Dat ik niet volledig afhankelijk word van een rolstoel. Lopen gaat nu steeds slechter. Als ik naar boven loop om een wasje te draaien en weer naar beneden, voelt het alsof ik een hele marathon heb gelopen."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.