Silvester L. opnieuw voor de rechter: "Ik zal zorgen dat jou hetzelfde overkomt als Garcia"

UTRECHT - De man die vast zit voor de moord op de Utrechtse Sandra Garcia Geraldino krijgt negen maanden extra gevangenisstraf, als het aan het Openbaar Ministerie ligt. Volgens het OM is overtuigend bewezen dat hij twee medewerkers van de organisatie Samen Veilig heeft bedreigd. L. was vanmiddag zelf niet bij de zitting aanwezig. Hij liet zich vertegenwoordigen door advocaat Petra Smit.
"Ik zal zorgen dat jou hetzelfde overkomt als Garcia, je zal in je bed plassen van angst. Je moet niet met mij sollen, je weet met wie je te maken hebt, als ik buiten sta zal jij achterom moeten kijken als jij je macht blijft misbruiken", is het soort bedreigingen dat L. naar de medewerkers uitte. Die namen dat gezien het gewelddadige verleden van L. uiterst serieus.

VOOGDIJ

L. belde de medewerkers vorig jaar vanuit de gevangenis, waar hij een celstraf van zes jaar uitzit voor de dodelijke mishandeling van zijn ex. Volgens zijn advocaat is hij bezorgd om zijn dochterjes. Hij zou bang zijn dat toezichthouder Samen Veilig zijn kinderen weg zou halen bij zijn ouders: hun oma en opa. Na de dood van Sandra Garcia probeerde haar familie om de voogdij over de meisjes te krijgen.
Sinds ze in een liefdevolle stabiele omgeving bij hun grootouders wonen, zou het goed gaan met de meisjes, betoogde advocaat Petra Smit. Haar cliënt vindt dat de toekomst van zijn kinderen en ouders onzeker blijft door de bemoeienis van Samen Veilig. Ook vindt hij dat de organisatie van alles overhoop haalt door er op aan te dringen dat de kinderen traumatherapie moeten krijgen.

DODELIJKE MISHANDELING

De van oorsprong Dominicaanse Sandra García Geraldino en L. hadden drie jaar geleden een hevig conflict over de voogdij over hun 4 jaar oude tweeling. De meisjes woonden sinds de scheiding van hun ouders bij hun vader in de Utrechtse wijk Zuilen. Sandra was naar Spanje vertrokken en wilde dat de meisjes bij haar kwamen.
In juni 2015 kwam ze naar Nederland om daarvoor van alles te regelen en er met haar ex over te praten, maar terwijl ze hier was verdween ze spoorloos en bleef twee weken lang vermist. Haar lichaam werd uiteindelijk gevonden in de bosjes bij de De Muinck Keizerbrug, vlakbij het huis van Silvester L., die al snel in beeld kwam als verdachte. Sandra blijkt te zijn overleden aan de gevolgen van bruut, lichamelijk geweld.

GROFGEBEKT

Silvester L. werd augustus 2016 door de Utrechtse rechtbank veroordeeld tot zes jaar cel, voor de dodelijke mishandeling van zijn ex. Hij liet zich daar zien als een grofgebekte, opvliegende man en toonde geen enkel respect voor de officier van justitie en de rechters. "Krijg de schijt jij!", riep hij tijdens een zitting tegen de aanklager. L. wisselde ook meerdere keren van advocaat.
In september 2017 werd het vonnis in hoger beroep bevestigd door het gerechtshof in Arnhem. Een halfjaar eerder zou hij de medewerkers van Samen Veilig hebben bedreigd. Die organisatie komt in beeld als er zorgen zijn over de veiligheid van kinderen en bij geweld in de huiselijke sfeer.
Als Silvester L. voor de bedreigingen wordt veroordeeld, komt die straf bovenop de straf die hij nu uitzit. L. kan volgend jaar september aanspraak maken op vervroegde vrijlating. Mogelijk gaat deze kwestie daar dan ook nog een rol bij spelen. Hij zou dan niet na tweederde van zijn straf vrijkomen, maar de volle zes jaar moeten uitzitten.
De rechtbank doet op 22 mei uitspraak.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.