Duizendknoop terug in Amersfoort na storten vervuilde grond

AMERSFOORT - In Amersfoort is opnieuw de beruchte duizendknoop opgedoken. De woekerplant zat in grond die tijdens werkzaamheden langs de Heiligenbergerbeek in de oever is gestort.
De oevers werden afgelopen winter in opdracht van Waterschap?Vallei en Veluwe aangepakt. De oevers werden aangevuld met extra grond, die vervuild bleek te zijn.
Volgens Marja Reijnders van Waterschap?Vallei en Veluwe werd het pas recentelijk ontdekt: "Bij afrondende werkzaamheden eind april hebben we de Japanse duizendknoop aangetroffen. Doordat de temperatuur steeg kwam de plant uit de grond groeien. In de winter sterft hij af onder de grond en nu in de lente komt hij weer tevoorschijn."
We willen natuurlijk hebben dat deze plant helemaal weggaat.
Waterschap Vallei en Veluwe
Het waterschap onderzoekt nog hoe het kon gebeuren dat er bij de werkzaamheden vervuilde grond werd gebruikt. Ook moet nu naar een oplossing worden gezocht. "We hebben een expert die nu wekelijks monitort en de planten handmatig verwijdert en we werken samen met een expert en een aannemer aan een definitieve oplossingen, want we willen natuurlijk hebben dat deze plant helemaal weggaat."
Amersfoort vecht al jaren tegen de plant. Vorig jaar ging de gemeente nog met een speciaal gif langs alle planten, om er voor eens en voor altijd een einde aan te maken. Het plantje tast funderingen van gebouwen aan. Ook levert het schade op aan tuinen, terrassen en wegen.
GroenLinks wil dan ook dat uitgezocht wordt wie nu gaat betalen voor het opruimen ervan: "De gemeente is al jaren bezig met de bestrijding van deze hele vervelende plant en het is dus heel belangrijk om er ook achter te komen wie er verantwoordelijk is om deze planten hier te gaan bestrijden en wie er gaat opdraaien voor de kosten."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.