Utrechtse moslimgemeenschap verdeeld over AlFitrah

UTRECHT - De ervaringen van de Utrechtse moslimgemeenschap met de AlFitrah moskee in Utrecht lopen uiteen. Dat blijkt uit onderzoek dat de gemeente laat uitvoeren.
In een voorlopig update, die de burgemeester naar de raad stuurde, staat dat moslims bij de AlFitrah moskee zichzelf kunnen zijn als moslim, terwijl dat op veel andere plekken wordt afgewezen. Ook is het één van de weinig plekken waar vanuit islamitisch aspect goede hulp wordt verleend met speciale aandacht voor vrouwen.

KRITIEK

Maar er komen ook kritische verhalen uit de Utrechtse moslimgemeenschap. Zo ervaren sommigen dat hen de les wordt gelezen over hoe je je moet gedragen of welke kleding je moet dragen.
Verder wordt kinderen en ouders afgeraden om naar verjaardagspartijtjes te gaan of deel te nemen aan de paasbrunch of het kerstfeest op school. Ouders die met deze punen worstelen weten niet waar ze met hun twijfels terecht kunnen en dat veroorzaakt onrust.

ONDERZOEK

Het onderzoek van het Het Verwey Jonker Instituut naar de invloed van de AlFitrah moskee is nog lang niet klaar. De komende periode worden de bevindingen uit de voorlopige update verder uitgewerkt. Zo worden er extra interviews gehouden, maar ook professionals zoals hulpverleners, pedagogen en theologen zullen hun licht laten schijnen over de resultaten.
De AlFitrah moskee zelf snapt nog steeds niet waarom dit onderzoek wordt uitgevoerd. De voorzitter heeft dat onlangs weer aangeven tijdens twee gesprekken met onder meer de gemeente.

MOSKEE

AlFitrah ligt al jaren onder vuur, omdat het
vooral gericht is op de eigen, islamitische identiteit. Kinderen van de Koranschool zouden er van de Nederlandse samenleving afgekeerd raken.
De laatste maanden is het bestuur van de moskee vooral in het nieuws geweest vanwege de verkoop van de moskee. Met name de financiering veroorzaakte ophef omdat er vragen waren over hoe de verkoop tot stand was gekomen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.