Reacties op Zandpad-perikelen: "Er moet een einde komen aan het gedoe"

© ANP
UTRECHT - Nadat eerder vandaag de laatste kandidaat voor het bouwen en exploiteren van het Nieuwe Zandpad zich terugtrok, lijkt het project vertraging op te gaan lopen. De Wet Bibob, die criminele activiteiten binnen de raamprostitutie moet tegengaan, blijkt te risicovol voor de ondernemers.
In de Utrechtse gemeenteraad wordt wisselend gereageerd op het nieuws van vanmiddag. CDA-fractievoorzitter Sander van Waveren is fel. Dat de tenderprocedure (een vorm van een aanbestedingsprocedure) mislukt is, bewijst volgens Van Waveren dat "de prostitutiezone niet zonder criminaliteit te realiseren is".
"Het is de zoveelste keer dat duidelijk wordt dat dit nieuwe project niet gaat lukken, dat er geen exploitant voor te vinden is. Het heeft al heel veel geld gekost, we moeten er echt mee stoppen en hier geen nieuwe raamprostitutie laten terugkomen", laat van Waveren weten in een reactie aan RTV Utrecht.

BIBOB

Queeny Raykowski van de VVD benadrukt dat het nieuwe Zandpad schoon en veilig moet zijn. Toch wil de partij niet per se vasthouden aan de Bibob-procedures. "Bibob is een middel en geen doel. Als er een ander middel is om de het nieuwe Zandpad schoon en veilig te houden, dan zou dat mogen van ons", aldus het raadslid.
Verder zegt de VVD dat er wel een einde moet komen aan het gedoe rond het Zandpad. "Als het binnen vijf jaar niet lukt om een nieuwe prostitutiezone te openen, moet de gemeente de pogingen staken en de grond voor iets anders moet gebruiken", aldus Rajkowski.

ONDERNEMERSRISICO

"Overigens snappen wij de opstelling van de ondernemers die afhaken niet helemaal. Ondernemen is risico nemen. In de prostitutie is veel geld te verdienen. Maar dan heb je dus ook risico's. Het risico bestaat dus dat je tijdelijk wat minder verdient. Dat hoort bij ondernemen."
Sekswerkersorganisatie Freya, die werd opgericht naar aanleiding van de sluiting van het oude Zandpad, is niet verbaasd dat ondernemers afhaken. "Ik heb hier altijd al voor gewaarschuwd. Schone investeerders willen niet investeren in een gestigmatiseerde branche. Investeerders die wel bereid zijn te investeren, zijn niet schoon genoeg voor de Bibob."

VEILIGE WERKPLEK

GroenLinks blijft, ondanks de risico's die de Bibob voor ondernemers met zich meebrengt, toch vasthouden aan de wet. "Het gaat wel om een veilige werkplek voor sekswerkers, om transparantie. Als je dat als ontwikkelaar niet kunt garanderen, dan ben je inderdaad misschien niet de ontwikkelaar die wij zoeken", laat raadslid Sophie Schers weten in een reactie.

TIJDLIJN

RTV Utrecht zette de ontwikkelingen rond het Nieuwe Zandpad in een overzicht. Bekijk de belangrijkste gebeurtenissen sinds de sluiting van de woonboten in onze tijdlijn.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.