Tijdlijn: waar blijft het Nieuwe Zandpad?

UTRECHT - Sinds de sluiting van de woonboten aan het Zandpad in 2013, wil de gemeente langs de Vecht een geschikt onderkomen waar sekswerkers transparant en veilig hun werk kunnen doen. Maar waar de nieuwe prostitutiezone allang in bedrijf had moeten zijn, loopt het project steeds verder vertraging op. Hoe komt het dat het zo lang duurt voordat het rode licht eindelijk het groene licht krijgt? Een tijdlijn van de belangrijke ontwikkelingen in het dossier.

1945

Aan het Zandpad langs de Vecht ontstaat na de Tweede Wereldoorlog een prostitutiezone. De zeven decennia erna groeien de woonboten uit tot een begrip in Utrecht en ver daarbuiten. Wel komen er vanaf de jaren '80 meermaals gevallen van
naar buiten.

JULI 2013

De gemeente sluit de peeskamers aan het Zandpad en aan de Hardebollenstraat in het centrum, vanwege aanwijzingen voor mensenhandel en andere misstanden. Burgemeester Aleid Wolfsen geeft aan dat er geen einde komt aan de raamprostitutie in de stad, maar dat alleen de vergunningen van de oude exploitanten worden ingetrokken.

JULI 2015

Meerdere
hebben zich gemeld met een plan voor de exploitatie van de nieuwe raamprostitutiezone in Utrecht, laat de gemeente weten.

SEPTEMBER 2015

De gemeenteraad stelt het bestemmingsplan 'Het Nieuwe Zandpad' vast. Dat maakt nieuwe raamprostitutie mogelijk dicht bij de oude locatie aan het Zandpad, maar dan haaks op de oever van de Vecht. De gemeenteraad wil op deze plek alle raamprostitutie in de gemeente Utrecht concentreren.

FEBRUARI 2016

Omwonenden trekken aan de bel. Ze vrezen overlast van bezoekers en pooiers en zeggen dat cijfers over de behoefte aan raamprostitutie ontbreken. De bewoners willen dat de
zich uitspreekt over hun bezwaren.

JULI 2016

De nog te bouwen peeskamers zouden al zijn
, meldt de Drentse exploitant Beja Accomodaties. Het plan is om het Nieuwe Zandpad in het voorjaar van 2017 in gebruik te nemen.

SEPTEMBER 2016

De eerste
aan het Zandpad verdwijnen. In de voorheen lange onafgebroken rij zitten nu vier gaten. De gemeente laat ook zo'n 200
verwijderen, om ruimte te maken voor de geplande prostitutiezone.

NOVEMBER 2016

De Raad van State verwerpt de
van de buurtbewoners. Utrecht genoeg onderzoek gedaan naar een goed bereikbare locatie, die niet te afgelegen is, maar ook niet te dichtbij een woongebied ligt, zo luidt het oordeel.

DECEMBER 2016

Een medewerker van Beja Accomodaties komt niet door een uitgebreide veiligheidsscreening van de gemeente.

JANUARI 2017

De gemeente maakt bekend te breken met beoogd exploitant
. De medewerker, die om privacyredenen wordt aangeduid als 'Mijnheer X', heeft enkele maanden in de gevangenis gezeten. Uit het rapport bleek dat de adviseur eerder vier keer was veroordeeld voor in totaal 21 strafbare feiten, vooral ernstige geweldsdelicten tegen vrouwen. Volgens Beja is de rol van de man binnen de organisatie erg beperkt.

APRIL 2017

Investeerder
stapt uit het project Nieuwe Zandpad. De non-profitorganisatie uit Zeist wilde de ramen niet alleen bouwen en beheren, maar ook exploiteren. De gemeente wilde daar twee verschillende partijen voor. Non Nobis vond op haar beurt dat toekomstige exploitanten van de ramen exorbitant veel zouden kunnen verdienen en wilde daar niet aan meewerken.

JUNI 2017

De rechtbank beslist dat de gemeente in haar recht stond toen ze het huurcontract met Beja Accomodaties
.

JULI 2017

De Autoriteit Persoonsgegevens tikt de gemeente Utrecht op de vingers. De
van prostituees is in 2013 onterecht aangescherpt. Op die manier wilde de gemeente sekswerkers kunnen weigeren bij signalen van mensenhandel.
De gemeente geeft aan dat ze na de zomer meer duidelijkheid kunnen geven over de toekomst van het Nieuwe Zandpad.

SEPTEMBER 2017

Er zijn vijf ondernemers die strijden om de rechten om het Nieuwe Zandpad
.

OKTOBER 2017

De rechtbank veroordeelt Vier Bulgaarse mannen voor
aan het Zandpad. Ze krijgen celstraffen van bijna twee tot ruim vijf jaar. Volgens het OM gingen de mannen in 2013
aan met de vrouwen, soms met meerdere tegelijk. De vrouwen moesten in de prostitutie werken. Het verdiende geld, of een gedeelte daarvan, moesten zij afstaan.
In dezelfde periode worden de bootjes aan het Zandpad weggesleept.

APRIL 2018

Eén van de twee overgebleven partijen die in de race zijn om te bouwen op het Nieuwe Zandpad
uit de procedure. De aannemer wilde de eerste 32 werkplekken vanaf de Vecht. Dat bleek niet mogelijk.
Ondertussen blijkt uit het Handhavingsverslag 2017 dat er steeds vaker illegale bordelen worden aangetroffen in sociale huurwoningen. Voorheen vonden dit soort praktijken juist in particuliere woningen plaats.

MEI 2018

Ook de laatst
voor de bouw van de prostitutiezone stapt uit het project. De partij vindt de risico's van de Wet Bibob te groot. Met deze wet kan de gemeente de huur- en opstalovereenkomst opschorten, ontbinden of beëindigen na onderzoek. Dit om te voorkomen dat de overheid meewerkt aan criminele activiteiten. Hierdoor lijkt het project alweer vertraging op te lopen. Wel zijn er deze maand nog "oriënterende gesprekken" met andere partijen, laat het college weten.
Burgemeester Jan van Zanen geeft aan in beroep te gaan tegen de beslissing van de Autoriteit Persoonsgegevens. Volgens de gemeente vormt de registratieplicht "een belangrijke barrière tegen mensenhandel en uitbuiting van sekswerkers".

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.