Achterberg moet stukken droger blijven na afronding waterafvoerproject

Achterberg met op de achtergrond het hoger gelegen Rhenen.
Achterberg met op de achtergrond het hoger gelegen Rhenen. © Gemeente Rhenen, Youtube
ACHTERBERG - In 2014 en 2015 was het nog één groot waterballet in Achterberg maar dat moet vanaf vandaag voorbij zijn. Na hevige regen stroomden in het verleden woningen, landerijen en tuinen over. Waterschap Vallei en Veluwe en de gemeente Rhenen sloegen de handen ineen om de waterafvoer te verbeteren. Zo moet herhaling worden voorkomen, én moet het gebied voorbereid zijn op een veranderend klimaat. Vandaag werd het project opgeleverd.
Een goede waterafvoer in Achterberg is makkelijker gezegd dan gedaan. Het dorp ligt namelijk erg laag en ligt naast het hoger gelegen Rhenen. Als het regent, komt er dus een boel water vanuit Rhenen het dorp instromen. In de oude situatie kon het riool het water in zulke gevallen niet snel genoeg afvoeren. Gevolg: natte voeten op straat én in enkele woningen. In dit filmpje van de Gemeente Rhenen is te zien hoe erg de situatie was.

SIMULATIE

De wateroverlast was aanleiding voor het waterschap en de gemeente om de zaak letterlijk en figuurlijk op de schop te nemen. En daarbij werden de nieuwste technieken ingezet, aldus Frans ter Maten van Waterschap Vallei en Veluwe. "We hebben met een 3d-simulatie gekeken: wat gebeurt er als er heel veel water op de berg valt? Waar gaat het dan naartoe? Zo konden we zien welke knelpunten we waar en met welke middelen konden oplossen. Zo konden we goed inzichtelijk maken voor de mensen: 'Kijk, als we daar gaan oplossen dan hebben jullie geen wateroverlast.'"

MAATREGELEN

Na de 3d-simulatie besloten waterschap en gemeente tot een flink pakket maatregelen. In het dorp Achterberg zijn de betonnen afvoerbuizen onder de grond verbreed zodat er meer water door kan. Ook is in het hoger gelegen gebied de afvoer van regenwater aangepast. Bij bewoners daar gaat het water nu niet via de regenpijp het riool in, maar wordt het ter plekke opgevangen in putten om het riool onderaan de heuvel te ontlasten.
Verder is er halverwege de Rhenense heuvel een reservoir gemaakt waar water even wordt opgevangen voor het doorstroomt naar beneden. Ook is er een sloot onderaan de heuvel verbreed die het water afvoert naar het Valleikanaal en is er een 'dijkje' aangelegd rond een paar woningen in Achterberg met een hoog risico op overstroming.

TUINEN

Toch is het werk nog niet klaar, vindt Ter Maten. Volgens hem moeten inwoners van Rhenen ook zelf wat doen om wateroverlast te voorkomen. Ze kunnen bijvoorbeeld gras in de tuin leggen in plaats van betonnen tegels: "Natuurlijk doen gemeenten en waterschappen heel veel in het publieke domein maar in de eigen tuin kunnen we niet tegen mensen zeggen: 'Je moet dit of dat doen.' Daar zijn we heel erg met stimulerend beleid bezig om te zorgen dat mensen zich bewust worden van de wateroverlast en het feit dat ze er zelf iets tegen kunnen doen." Om dat punt kracht bij te zetten, werden vandaag struiken geplant bij de Willem Teellinckschool in Achterberg.

Frans ter Maten over waterafvoer Achterberg

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.