Onderzoekers Universiteit Utrecht veroorzaken aardbeving in Japan

Onderzoekers UU in Japan bij de aardbevingssimulator.
Onderzoekers UU in Japan bij de aardbevingssimulator. © Universiteit Utrecht
UTRECHT - Een groep van vijf Utrechtse onderzoekers is naar Japan afgereisd om daar een aardbeving te onderzoeken die ze zelf hebben veroorzaakt. Het gaat gelukkig niet om een echte aardbeving, maar om een proef in een laboratorium waarbij een beweging van de aardkorst op kleine schaal wordt nagebootst. Daarbij wordt gesteente gebruikt met dezelfde samenstelling als de ondergrond van het gasveld in Groningen om zo meer duidelijkheid geven over wat er zich in de Groningse bodem afspeelt.
Chris Spiers is professor aan de Universiteit Utrecht en legt uit hoe de Japanse aardbevingssimulator werkt: "Het is een enorme bewegende machine met een vloer van 10 bij 10 meter. Daarop zit een groot blok zandsteen, met een zelfde samenstelling als het zandsteen in Groningen. Daaroverheen schuiven we een tweede blok zandsteen. Dat simuleert een breukbeweging onder de aarde in Groningen. Dat meten we en zo kunnen we beter begrijpen hoe een aardbeving fysisch werkt."
Chris Spiers (UU) over aardbevingsonderzoek in Japan
Spiers spreekt van een uniek onderzoek waar meer dan twee jaar aan is gewerkt: "dit is de enige plek waar dit kan." Daarom zullen hij en zijn team in totaal ook twee maanden in Japan blijven om samen met de gerenommeerde geologen van het geologisch centrum in Tsukuba Science City aan de studie te werken.
Onderzoekers UU in Japan bij de aardbevingssimulator.
Onderzoekers UU in Japan bij de aardbevingssimulator. © Universiteit Utrecht
De uitkomsten van het onderzoek zullen nog even op zich laten wachten. Toch blijven de resultaten volgens Spiers belangrijk, ook nu minister Wiebes binnen 12 jaar de gaskraan in Groningen zal dichtdraaien: "Ook als je stopt met gaswinning, hoeft dat niet te zeggen dat de aardbevingen meteen gaan stoppen. Dus een hele grote vraag is, ook als je nu stopt: hoe lang gaan de aardbevingen door? En wat zal dat patroon zijn? En wat zijn de risico's nog? Het zal uiteindelijk allemaal stoppen. Maar weten niet wat de risico's nog zijn."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.