Incidenten rond Dodenherdenking Utrecht: Joods monument besmeurd

UTRECHT - De aanloop naar de Dodenherdenking in Utrecht op 4 mei is naar nu blijkt verstoord door meerdere incidenten. Zo werd het Joods monument bij het Spoorwegmuseum in de week voor de herdenking besmeurd met bloed en modder. Waarom dat is gebeurd, is niet duidelijk. In dezelfde periode werd het landelijk kantoor van GroenLinks aan de Oudegracht slachtoffer van extreemrechtse acties.
Het Joods monument werd in 2015 onthuld en bevat de namen van 1.239 Joodse Utrechters die in de oorlog zijn omgekomen. In de week voor de Dodenherdenking werd 's ochtends vroeg bloed op het monument ontdekt. Of het om menselijk of dierlijk bloed gaat, is niet duidelijk. Binnen een paar uur is het monument schoongemaakt.
Op de ochtend van 4 mei was er een herdenking bij het monument. Het Utrechts Comité 4 mei-herdenking legde er een bloemstuk en een voorganger sprak een Joods gebed. Bij de korte plechtigheid waren er meerdere agenten die een oogje in het zeil hielden. Ook bij de herdenking daarna bij het Israëlitisch weeshuis in de binnenstad was politie aanwezig.
Een woordvoerder van de politie zegt dat het besmeuren van het monument nog wordt onderzocht. De extra beveiliging bij de herdenking was vanwege de landelijke onrust rond 4 mei, aldus de politie. In Amsterdam dreigde een Utrechtse krakerde herdenking op de Dam te verstoren door te gaan schreeuwen.

POSTERS

Naast de besmeuring van het Joodse monument waren er meer incidenten rond Dodenherdenking. Het
dat er nazi-achtige posters geplakt zijn op het kantoor van GroenLinks aan de Oudegracht. Volgens de krant zou dat op 4 mei gebeurd zijn.

VLIEGTUIG

Op 4 mei vloog er ook een reclamevliegtuig boven Utrecht met de tekst 'Herdenk ook de Churchill doden'.
Wat de man met de actie bedoelde, is niet duidelijk. Mogelijk verwijst het naar de vele doden die vielen door controversiële acties van de geallieerden, zoals het vuurbombardement op Dresden.

VERBAND

Het is onduidelijk of er een verband bestaat tussen de besmeuring van het Joods monument, de posters op het GroenLinks-kantoor en het reclamevliegtuigje.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.