RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Volksraadpleging moet duidelijk maken of Huis van Eemnes er komt

EEMNES - Waar moet het Huis van Eemnes komen? De gemeente lijkt er niet uit te komen en roept daarom de hulp van haar inwoners in. Zij verstuurde een brief naar 2500 inwoners met de vraag of het nieuwe sport-en zalencentrum aan de Noordersingel mag worden gebouwd.

De volksraadpleging is de uitkomst van de verkiezingsuitslag. Dorpsbelang Eemnes was altijd fel tegenstander van het Huis van Eemnes op de beoogde nieuwe plek. Na de verkiezingen werd de partij de grootste en ging in zee met de PvdA. En van de punten in het coalitieakkoord is een draagvlakonderzoek 'om een goede afweging te kunnen maken en al dan niet door te gaan met de huidige nieuwbouwplannen.'


BEZWAREN

"Ik heb vooral emotionele bezwaren", vertelt Nel van Waert. De Eemnessenaar is een trouw bezoeker van de bieb. Zij is een van de door de gemeente geselecteerde inwoners die de brief van de gemeente ontving. Van Waert is bang dat wanneer de bieb het onderkomen met stichting De Hilt gaat delen, de bijzondere sfeer van de bieb verloren gaat.

In de brief die de gemeente naar haar bewoners verstuurden, staan drie vragen en zijn de voor-en nadelen uiteengezet. Zo wordt het Huis van Eemnes op een sportveld geplaatst. Hierdoor zijn er minder mogelijkheden voor sportverenigingen om in de toekomst eventueel uit te breiden. Ook kunnen er in de spits verkeersproblemen ontstaan. De centrale ligging maakt de Noordersingel juist weer een geschikte plek, aldus de door de gemeente verstrekte informatie.


OPPOSITIE BUITENSPEL

Van Waert vindt dat de voordelen wel iets te rooskleurig zijn opgeschreven. Zo zou de gemeente op termijn geld kunnen besparen. En kan de nieuwe bibliotheek langer open blijven. "Of dat gaat gebeuren en iets toevoegt vraag ik me wel af", aldus Van Waert, die tevreden is over de huidige openingstijden van haar bieb.

De volksraadpleging ligt politiek gevoelig. D66-fractievoorzitter Martijn Gebbink vindt dat de oppositiepartijen in dit proces buitenspel worden gezet. Hij zegt dat de vragen in de brief niet in overleg met alle partijen in de raad zijn bedacht, terwijl dit wel de bedoeling was. "Alleen je eigen fracties bij zoiets betrekken, dat kan absoluut niet. We moeten het college wel kunnen vertrouwen. Ik ben hier zeer ontstemd over". D66 verloor de verkiezingen en hield maar n zetel over.


CENTRALE ONTMOETINGSPLAATS

In september 2013 kreeg de gemeente Eemnes opdracht van de gemeenteraad om de bibliotheek van Eemnes samen te voegen met De Hilt. Het doel was om n centrale ontmoetingsplaats te hebben waar inwoners terecht kunnen voor verschillende sport-, recreatie-, zorg-, educatie- en welzijnsactiviteiten.

Op dinsdag 22 mei wordt de uitslag van het onderzoek bekend gemaakt. Op 28 mei neemt de gemeenteraad een besluit.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -