Liefhebbers van boogbrug Vianen in hun nopjes met uitstel van sloop

VIANEN - Stichting Boogbrug Vianen is 'bijzonder verheugd' dat de sloop van de boogbrug is uitgesteld. Rijkswaterstaat gaat onderzoeken of de oude spoorbrug over de Lek kan worden hergebruikt en heeft de geplande sloopwerkzaamheden daarom opgeschort.
"Het is een fantastisch mooie brug met een geweldige aantrekkingskracht op de omgeving", vertelt Bart Rietveld, al vijftien jaar actief betrokken bij de stichting. De brug werd in 1936 in gebruik genomen, maar stond al snel dagelijks vol met files. Rond de eeuwwisseling werden daarom twee nieuwe bruggen gebouwd, waardoor de boogbrug overbodig werd.

CIRCULAIRE ECONOMIE

De brug zou gesloopt worden, maar Rijkswaterstaat lijkt tot inkeer gekomen. Woordvoerder Theo de Lange legt uit dat nieuwe inzichten en nieuw beleid om zoveel mogelijk aan hergebruik te doen ertoe hebben geleid de aanbesteding om de brug te laten slopen uit te stellen. Voor de stichting is dit goed nieuws: "Dit past binnen onze visie van circulaire economie", legt Rietveld uit.
Concrete herbestemmingsplannen voor het brugdek en de boog zijn er nog niet. Over de fietspaden die aan weerszijde van de brug lopen, wordt al wel enige tijd door de gemeentes Houten en Culemborg en de provincies Utrecht en Gelderland overlegd. De fietspaden zijn in de jaren 60 aan de boogbrug bevestigd en nog in goede staat. Een optie is deze aan de spoorburg bij Culemborg te bevestigen en zo een betere verbinding met de regio Utrecht te realiseren.
De stichting ziet de brug het liefst op haar huidige plek. Zo zou de brug als fietsbrug kunnen dienen. Nu moeten fietsers over de Jan Blanken-brug, zo'n twintig meter verderop. "Het verkeer raast daar langs, er zijn slechte barrières: een bijzonder gevaarlijke situatie", aldus Rietveld. Rijkswaterstaat hoopt in augustus meer duidelijkheid over de eventuele herbestemming te kunnen geven.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.