Syrische ondernemer in Lombok geeft gratis eten weg aan arme mensen

UTRECHT - 'Heeft u geen geld, dan mag u 1 maaltijd gratis uitzoeken.' Een briefje met die tekst hangt achter het raam van de winkel van Bader Dahhan in de Utrechtse wijk Lombok.
Sinds een half jaar geeft de eigenaar van een levensmiddelenwinkel gratis eten weg. Het idee voor die vrijgevigheid ontstond toen Bader een aantal jaren geleden vanuit Syrië in het asielzoekerscentrum in Budel terecht kwam. "Daar was een oude man, die gaf iedereen een gratis broodje hamburger", zegt Dahhan, die onder de indruk was van dat gebaar.
Hij besloot het gebaar een vervolg te geven in zijn eigen winkel. "Iemand komt binnen en vraagt om boodschappen, omdat hij kinderen heeft en problemen met zijn uitkering", geeft de ondernemer een voorbeeld. "Dan zeg ik: 'Stop. Niets meer zeggen. Pak maar wat je wilt, alsjeblieft.'"
Een van de medewerkers van Bader, Hardy Shiwani, vindt het niet meer dan normaal dat zijn baas gratis eten weggeeft. "Wij hebben dat lang geleden al van onze ouders geleerd. Je moet iedereen helpen, maakt niet uit welke nationaliteit. Mensen zijn mensen, iedereen is hetzelfde."
Dat zijn vrijgevigheid hem geld kost, vindt Dahhan niet belangrijk. "Geld is niet het belangrijkste. Dat ik kan eten, mijn kinderen kunnen eten en iedereen kan eten, dat is belangrijk."

Syrische ondernemer geeft gratis maaltijden weg.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.