Nog steeds veel onduidelijk over toekomst werknemers sociale werkplaats

PROVINCIE UTRECHT - Honderden mensen die werken bij de sociale werkplaats in IJsselstein, Nieuwegein, Lopik, Vianen, Stichtse Vecht of De Ronde Venen zijn verzekerd van werk. Dat laat de gemeente Nieuwegein vandaag weten. Toch heerst er onder de werknemers nog altijd onzekerheid. "Blijf ik straks nog op deze plek werken?"
Rond de vraag of sociale werkplaatsen in de toekomst kunnen blijven bestaan is sinds de Participatiewet in 2015 is aangenomen veel onrust ontstaan. Mensen met een arbeidsbeperking kunnen nu geen aanspraak meer maken op de Wet sociale werkvoorziening (WSW), maar moeten binnen de reguliere arbeidsmarkt aan een baan worden geholpen.
De 500 medewerkers die nu bij het sociaal werkbedrijf PAUW werken, zijn verzekerd van passend en betaald werk tot aan hun pensioen, luidt het bericht van de gemeente. Maar volgens de OR van PAUW brengt deze boodschap voor hun medewerkers geen duidelijkheid. "Dat is natuurlijk hartstikke mooi, maar dit wisten we al", aldus voorzitter Ton Kraaij. Gemeenten zijn verplicht om mensen die onder onder de WSW vallen een dienstverband aan te bieden.

IN DIENST

In september 2017 werd besloten Pauw Bedrijven op te heffen en de sociale werkvoorziening anders te organiseren. De werknemers van de beschutte werkplekken gaan bij de gemeente in dienst. Het idee is dat mensen zoveel mogelijk op dezelfde werkplek blijven werken. Ook het ambtenarenpersoneel blijft waar kan op dezelfde plek.
Klinkt als een concreet plan, maar volgens Kraaij laat de precieze invulling nog op zich wachten. "Blijf ik straks nog op deze plek werken? Is het werk straks nog wel hetzelfde?" Het zijn voorbeelden van vragen die hij van zijn leden krijgt, waar hij nog geen antwoord op kan geven. "Dat kan pas als de personele toedeling bekend is", legt hij uit, "en dat zal rond 1 juni zijn."

ONTWIKKELINGSPLEK

Een belangrijk punt dat nu niet in het bericht is opgenomen, maar wel door de OR is aangedragen, is het idee van de sociale werkplaats als een 'ontwikkelingsplek'. De OR is bang dat de sociale werkplaatsen opdrogen, wanneer steeds meer WSW-ers met pensioen gaan. Het aanbod van werktaken wordt met minder mensen kleiner. "Dat betekent minder ruimte voor werknemers om zich te kunnen ontplooien."
"Wij hebben voorgesteld aan de gemeentes, om zowel de WSW-ers, als degenen die onder de Participatiewet vallen (denk ook aan: Wajongers en statushouders), te laten starten op zo'n ontwikkelingsplek." Volgens Kraaij blijft de instroom van nieuwe medewerkers op sociale werkplekken dan behouden en worden nieuwe groepen mensen gestimuleerd, die vanuit daar naar ander werk kunnen doorstromen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.