"Wie kritisch is op boeren moet vandaag komen kijken"

HARMELEN - Zo'n duizend bezoekers verwachten Hans en Toos van Soest uit Harmelen vandaag op hun melkveebedrijf. Het is Open Boerderijdag en dat is voor het echtpaar Van Soest een mooie kans om te laten zien wat het boerenleven inhoudt.
Want steeds minder mensen weten hoe het er aan toegaat op een boerderij, zegt Toos. "Er zijn niet zoveel mensen meer die vanuit hun familie een connectie hebben met de agrarische sector. En we zijn de laatste tijd niet zo positief in het nieuws geweest, dus daarom willen we graag ons bedrijf aan mensen laten zien."

KRITIEK

Boeren krijgen de laatste tijd veel kritiek als het gaat over bijvoorbeeld bedrijfsvoering en vervuiling. Denk aan de fraude met melkkoeien en het overschrijden van het fosfaatplafond. Mede daardoor krijgen ze te maken met steeds strengere regels en toenemende administratieve druk. "Toos doet gelukkig de adminsitratie", zegt Hans. "Als ik dat zou moeten doen, had ik het bijltje er misschien wel bij neergegooid. Er komen veel regels op ons af en de media duikt ook bovenop je." Toos valt hem bij: "Je wordt neergezet als iemand waar je jezelf helemaal niet in herkent. Boeren hebben heel veel liefde voor dieren en als je constant op een andere manier wordt neergezet voelt dat vervelend. Wie kritisch is moet vandaag zeker komen kijken."
Toch gaat het echtpaar door. "We houden van het vak", zegt Hans. "Het is onze passie, onze manier van leven. Dat ga je niet zomaar inruilen, ondanks alles wat er naar je geroepen wordt. Bovendien wil onze zoon het bedrijf overnemen. Dat is mooi en motiveert je extra om je schouders op te halen en door te gaan."

ROBOT

De tijd heeft niet stilgestaan op het bedrijf van de familie Van Soest. Wie denkt dat de boer nog met een krukje en emmer langs alle koeien gaat om ze te melken, heeft het mis. Een volautomatische melkrobot staat 24 uur per dag aan. "Die melkt de koeien terwijl ik hier met de handen in m'n zakken sta", zegt Toos. "Een robotarm zoekt met behulp van een laser de spenen en daar hangt-ie het melkstel aan. Omdat het apparaat 24 uur per dag aanstaat kunnen koeien zelf bepalen wanneer ze gemolken willen worden. Dan kunnen wij ook eens uitslapen."

OPEN BOERDERIJDAG

De Open Boerderijdag is een initiatief van zuivelfabrikant Campina. 57 boerenfamilies in het hele land openen hun deuren tussen 10.00 en 16.00 uur. Op Tweede Pinksterdag is er nog een Open Boerderijdag.

7:40u Verslaggever Robert Jan Booij op bezoek bij Hans en Toos van Soest
8:10u Verslaggever Robert Jan Booij op bezoek bij Hans en Toos van Soest
Hans en Toos van Soest laten hun melkveebedrijf zien

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.