Dekoor uit Utrecht wil met crowdfunding naar WK voor koren in Zuid-Afrika

UTRECHT - Het wordt gezien als de Olympische Spelen voor de korenwereld: de World Choir Games. Het Utrechtse Dekoor doet mee en reist deze zomer af naar Zuid-Afrika, waar het evenement gehouden wordt. Maar om de overtocht te kunnen betalen is flink wat geld nodig en dus organiseert het koor een crowdfundingsactie.
"We dragen zelf een groot deel bij en we hebben heel veel fondsaanvragen gedaan", zegt Nadine Goenee van Dekoor. "Maar om rond te komen hebben we een extra vijfduizend euro nodig en daarom hebben we een crowdfundingsactie opgezet bij het platform Voordekunst."
Wie het koor financieel steunt, krijgt er ook wat voor terug. Een t-shirt bijvoorbeeld. Of een workshop, persoonlijke serenade of huiskamerconcert. Alles wordt in de strijd gegooid om geld op te halen. Met nog 19 dagen te gaan is inmiddels 88 procent van het streefbedrag binnen. De koorleden zijn optimistisch dat ze op 8 juli op het vliegtuig zullen stappen richting Pretoria.

SMOORVERLIEFD VAN DOE MAAR

In Zuid-Afrika begint de strijd pas echt. "Het niveau is hoog maar we hebben eerder gewonnen, dus we maken een aanzienlijke kans", zegt Goenee. Op eerdere edities behaalde het koor al flink wat gouden plakken. Toch wordt het dit jaar opnieuw heel spannend, want de samenstelling van het koor is flink veranderd. "Dekoor is een studentenvereniging, dus elk jaar wisselen vijf van de dertig leden."
Goenee is zelf ook één van die nieuwe leden. Maar ze heeft vertrouwen in haar koor. "We zijn heel jong en ik denk ook wel wat gedurfder dan de meeste koren. Wij hebben een beetje een ander soort repertoire. We doen bijvoorbeeld smoorverliefd van Doe Maar in een arrangement dat is gemaakt door onze dirigent. En we zijn gewoon heel jong en fris. Ik denk dat we daar wat nieuws mee brengen."

SUPERAMBITIEUS

Het evenement wordt hoe dan ook een ervaring om nooit te vergeten voor de leden van Dekoor. "De sfeer tijdens de World Choir Games schijnt heel tof te zijn. Je bent omringt met supermuzikale mensen, waar iedereen nog harder z'n best doet om het allerbeste uit zichzelf te halen en waar je gewoon heel graag iets goeds wilt neerzetten", zegt Goenee.
"Als je dan wint, de blijheid die je dan voelt, dat is zo vet. Dus iedereen wil dat heel graag meemaken en iedereen is super ambitieus om voor de winst te gaan in Zuid-Afrika."

INSPIRERENDE MUZIEKCULTUUR

Dat het evenement dit jaar in Zuid-Afrika is, is een mooie bijkomstigheid voor de koorleden. "Zuid-Afrika brengt voor ons de mogelijkheid om samen te gaan werken met koren in die omgeving. Die hele Zuid-Afrikaanse muziekcultuur is zo rijk en zo inspirerend en nieuw. Het is ook echt een stijl die wij nog niet hebben gedaan. Zo kunnen we ons nog meer vernieuwen en het geeft de reis ook een extra dimensie."
Het is niet de eerste verre trip voor Dekoor. Vorige WK's waren bijvoorbeeld in Cincinatti (VS) en Sochi (Rusland). "Het is gelukkig voor ons heel vaak in landen die best wel ver weg zijn. Dat maakt het natuurlijk wel duurder, maar het maakt de reis ook bijzonderder."

WORLD CHOIR GAMES

Aan het evenement doen meer dan driehonderd koren uit tientallen landen mee. De World Choir Games worden elke twee jaar gehouden en dit jaar is de tiende editie. Die wordt gehouden in Pretoria, vlakbij Johannesburg in Zuid-Afrika.
Meer informatie over de crowdfundingsactie van Dekoor is te vinden op de website van Voordekunst. Voor vertrek naar Zuid-Afrika neemt het koor afscheid met een optreden in Tivoli op 9 juni en een vriendenconcert op 10 juni bij Molen de Ster in Utrecht.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.