Taakstraffen voor mishandeling en vernieling met honkbalknuppels in Eemnes

EEMNES - Een caféruzie in Eemnes is op 7 januari uitgelopen op mishandeling, vernieling, bedreiging en vrijheidsberoving. Vier mannen van 27, 28 en 48 jaar oud moesten zich daarvoor vandaag in Utrecht verantwoorden voor de politierechter. De twee hoofdverdachten uit Eemnes en Baarn werden veroordeeld tot taakstraffen van 240 uur. Daarnaast kregen ze een voorwaardelijke celstraf van drie maanden, met een proeftijd van twee jaar.
Een medeverdachte uit Huizen kreeg 100 uur taakstraf opgelegd, plus een voorwaardelijke gevangenisstraf van 2 weken. Ook moeten de drie samen ruim 8.000 euro schadevergoeding aan de slachtoffers betalen. Een vierde verdachte, eveneens uit Huizen, werd door de rechter vrijgesproken.

RAKE KLAPPEN

De aanleiding voor het geweld was een ruzie 's nachts in café Staal in Eemnes. Hoofdverdachte Rogier V. ergerde zich aan opmerkingen van een bekende, M.L., die zich bemoeide met een gesprek dat hij voerde met een vriendin. Toen de man naar buiten ging liep V. erachteraan en deelde rake klappen uit. Daarna ging hij met de drie medeverdachten stappen in Hilversum.
De geslagen man liet het er echter niet bij zitten. Met zijn zus en haar partner ging hij bij de ouders van V. langs om verhaal te halen. Ze vernielden planten en tuinmeubilair en dreigden nog verder te gaan als V. niet naar buiten zou komen. Toen de geschrokken moeder van V. haar zoon belde, sprong die samen met zijn stapmaatjes in de auto om de drie een lesje te leren.

HONKBALKNUPPELS

M.L. werd ondertussen door zijn zus en haar vriend afgezet bij zijn huis aan de Zegge. Toen de twee in hun Suzuki Swift rond vier uur terugreden naar hun eigen huis, werden ze op de zogenoemde koeienrotonde in Eemnes klemgereden door de Audi van de verdachten.
De vriend werd toen hij uitstapte met een honkbalknuppel op zijn hoofd geslagen door de woeste Rogier V. Hij was even buiten westen en liep een hersenschudding en een gescheurde lip op. Een van de andere mannen sloeg met een honkbalknuppel drie ruiten van de Suzuki kapot en sloeg deuken in een portier en de motorkap.

DOODSBANG

Terwijl haar vriend op de grond lag, werd de vrouw door de 48-jarige René H. de Audi ingesleurd. Ze plaste daarbij in haar broek van angst. Ondanks tegenstribbelen en smeken werd de doodsbange vrouw door de mannen meegenomen en gedwongen het huis van haar broer aan de Zegge aan te wijzen.
René H. beet de vrouw toe dat ze haar een lesje zouden leren. Bij haar broer aangekomen gooide hij een fiets tegen het huis en bonkte tegen de voordeur, waarbij hij riep dat de pui eruit zou gaan. Rogier V. zwaaide ondertussen met zijn honkbalknuppel en schreeuwde dat hij iedereen zou vermoorden die hem en zijn ouders bedreigt. Het geweld stopte toen de inmiddels bijgekomen zwager bij het huis aankwam en duidelijk maakte dat de politie was gebeld.

OM EISTE CELSTRAF

De officier van justitie sprak van absurd geweld en vond met name het onder dwang meenemen van de vrouw zwaar wegen. De officier zag in de gebeurtenissen bij de ouders wel verzachtende omstandigheden, maar eiste vanwege de ernst van de misdrijven tegen de hoofdverdachten een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van drie maanden.
De rechter ging hier niet in mee, omdat de mannen niet eerder geweldsdelicten hebben begaan. Ook zouden zij door een langer verblijf in de gevangenis hun baan en bedrijf kwijtraken.
De verdachten zelf verklaarden dat het nooit had mogen gebeuren, maar toonden verder nauwelijks spijt in de richting van de slachtoffers. Als verklaring gaven ze dat er behoorlijk was gedronken en dat het door de woede en adrenaline allemaal uit de hand was gelopen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.