Hoe Amerongen wereldnieuws werd: kasteel Amerongen blikt terug met expositie over Keizer Wilhelm

AMERONGEN - Kasteel Amerongen legt op dit moment de laatste hand aan een expositie over de anderhalf jaar dat de gevluchte Duitse Keizer Wilhelm II in het dorp woonde.
Hij was er te gast bij de adellijke familie Van Aldenburg Bentinck. De komst van de omstreden Wilhelm II zorgde ervoor dat Amerongen in één klap wereldnieuws werd.

49 PERSONEN EN EEN TECKEL

Wilhelm kwam na de verloren Eerste Wereldoorlog met een heel gevolg de grens over. "49 personen, waaronder zijn vrouw, en zijn teckel stonden hier voor de poort", vertelt conservator Lodewijk Gerritsen.
"Hij werd toen echt gezien als oorlogsmisdadiger en hier woonde op dat moment een adellijke familie waar hij terecht kon. Er kwam veel pers naar Amerongen en die wilden allemaal weten wat Wilhelm de hele dag deed. Hij zat achter hoge muren en mocht het terrein niet af, maar er is een journalist geweest die toch foto's kon maken vanaf een hooiwagen. Juist dat soort verhalen willen we met de tentoonstelling 'Help de Keizer komt!' belichten.

BUREAU EN KAMER

Het was wennen voor Wilhelm in Amerongen. Hij woonde in Duitsland in een enorm paleis met honderden kamers en daarmee vergeleken was Kasteel Amerongen maar klein. Hij kreeg een kamer op de eerste verdieping en zou er in eerste instantie maar kort verblijven. "Het werd uiteindelijk anderhalf jaar", zegt Gerritsen.
"In dit kasteel ondertekende hij aan een bureau een document waardoor hij niet langer keizer was. Een belangrijk moment in de Europese geschiedenis. Dat bureau kunnen bezoekers zien."

DAGBOEK

Hoe Wilhelm zijn dagen doorkwam is goed gedocumenteerd door zijn adjudant Sigurd van Ilsemann. "Hij trouwde later met de dochter van de graaf en beschreef bijvoorbeeld uitgebreid hoe de tocht vanuit Duitsland naar Amerongen verliep. Daardoor weten we ook hoe Wilhelm zich gevoeld moet hebben. Van machtig staatshoofd was hij in een klap burger in ballingschap."
De tentoonstelling 'Help de Keizer komt!' is vanaf 3 juni te zien.

Hoe Amerongen wereldnieuws werd: kasteel Amerongen blikt terug met expositie over Keizer Wilhelm

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.