Instellingen

Prinses Máxima Centrum, afl. 1: Utrechts kinderkankercentrum opent nieuw gebouw

UTRECHT - Een spannende week voor het Prinses Máxima Centrum in Utrecht. Na jaren van plannen bedenken, geld inzamelen en bouwen worden deze week de laatste puntjes op de i gezet. Vrijdag wordt namelijk het nieuwe gebouw in gebruik genomen. Dan komen de eerste patiënten naar het kinderkankercentrum toe. Vandaag aflevering 1 in een serie van RTV Utrecht.
Het is voor het eerst dat er in Nederland zo'n groot centrum op het gebied van kinderoncologie de deuren opent. En hoe triest ook, er is behoefte aan. In Nederland sterft elke twee dagen een kind aan kanker en slechts drie van de vier kinderen met kanker genezen. Voorheen werd kinderkanker op zeven verschillende plaatsen in het land behandeld, straks komen alle kinderen met de diagnose kanker naar Het Prinses Máxima Centrum in Utrecht.

OVERLEVEN

Door kennis en onderzoek te bundelen onder één dak willen oncologen dit overlevingspercentage de komende jaren verhogen naar meer dan 90 procent. Jaarlijks krijgen 600 kinderen in Nederland de diagnose kanker.
"Wat wij graag willen is echt ieder kind met kanker genezen. Maar ook dat dat kind een goede kwaliteit van leven heeft. Nu geneest ongeveer 75 procent van de kinderen, maar dat is de afgelopen jaren ook omhoog gegaan. Daarom is het zo belangrijk dat die zorg en research geïntegreerd zijn. Omdat je daardoor een hoger doel kunt gaan bereiken", aldus Diana Monissen, bestuursvoorzitter van het Prinses Máxima Centrum.

SAMENWERKING

Een eerste afdeling van het Prinses Máxima Centrum opende in 2014 de deuren binnen de muren van het Wilhelmina Kinderziekenhuis in Utrecht. De kinderen die hier liggen verhuizen deze week naar het gebouw van het Prinses Máxima Centrum, dat naast het Wilhelmina Kinderziekenhuis is gebouwd. Het ziekenhuis en het centrum blijven intensief met elkaar samenwerken, daarom zijn de gebouwen aan elkaar verbonden met een brug.
Monissen: "De cardioloog hebben wij niet in dienst, maar die heeft het Wilhelmina Kinderziekenhuis wel. En als wij die nodig hebben, komt hij of zij via de loopbrug naar ons toe. Dus we hebben een geweldig goede samenwerking met het WKZ en dat gaat over en weer."

KINDERKANKER

Het idee om een nationaal kinderoncologisch centrum op te richten is bedacht door drie partijen. Namelijk de Vereniging Ouders, Kinderen en Kanker (VOKK), Stichting Kinderoncologie Nederland (SKION) en de ODAS Stichting. Zij ondersteunen wetenschappers, artsen en organisaties bij wetenschappelijke projecten gericht op kanker en visuele stoornissen bij kinderen en jonge mensen.
De drie initiatiefnemers hebben het centrum opgebouwd zonder subsidies van de overheid. Het centrum is volledig afhankelijk van giften van fondsen, bedrijven en particulieren. KiKa, Stichting Villa Joep en KWF Kankerbestrijding zijn op dit gebied belangrijke partners voor het kinderkankercentrum.

TEVREDEN

Nu het
eindelijk klaar is, vindt de Vereniging Ouders, Kinderen en Kanker dat het precies zo geworden is zoals bedacht. Marianne Naafs: "Het is open en het is licht. Het is ruim en tegelijkertijd is het warm en heel intiem. Er heerst een intieme sfeer en dat vind ik heel fijn. Dus dat vind ik goed gelukt. Daar hebben we met zijn allen goed over nagedacht."
Monissen valt haar bij. "Het centrum is ook neergezet met heel veel nadenken vanuit ouders, kinderen en verpleegkundigen. Iedereen heeft meegedacht. En dat maakt het centrum zo bijzonder."

KOSTEN

Het complex is gefinancierd zonder geld van de overheid. Het
177,5 miljoen euro. Een deel van het geld is opgehaald bij een grote tv-actie van KiKa in 2013. André van Duin, Erica Terpstra, Frans Bauer, André Rieu, Guus Meeuwis, De Toppers en Antoinette Hertsenberg werkten er aan mee.
RTV Utrecht besteedt deze week aandacht aan de opening van het Prinses Máxima Centrum. In UNieuws is iedere dag een tv-reportage te zien waarin verschillende aspecten van het kinderkankercentrum worden belicht. Ook Utrecht is Wakker op Radio M Utrecht heeft iedere ochtend een reportage.

Utrechts kinderkankerziekenhuis opent nieuw gebouw
Het is voor het eerst dat er in Nederland zo'n groot centrum op het gebied van kinderoncologie de deuren opent.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.