Organisator Real Human Bodies: ''verhaal over vermoorde Chinezen is onzin''

PROVINCIE UTRECHT - Een omstreden expositie is dit weekend neergestreken in Utrecht. Bij City Sense aan de St. Jacobsstraat was 'Real Human Bodies' te zien, een tentoonstelling met echte lichamen en organen van overleden mensen.
Volgens een actiegroep zijn de lichamen afkomstig van vermoorde Chinezen, maar de organisatie zegt dat dat onzin is. "Als dat zo is dan zou u hier nu niet naar deze tentoonstelling staan kijken", zegt Ed Smits van 'Real Human Bodies'. "Er is al maanden één persoon bezig de expositie te dwarsbomen. Er is allerlei documentatie opgestuurd, maar er wordt niks mee gedaan."

VERBIEDEN

Smits doelt op de pogingen van Hagenaar Wilbert Stuifbergen die de expositie in alle plaatsen waar hij gehouden wordt, probeert te laten verbieden. Ook in Utrecht schreef hij burgemeester Jan van Zanen aan om de tentoonstelling niet door te laten gaan.
Volgens Smits zijn de getoonde lichamen van mensen die hun lichaam ter beschikking hebben gesteld aan de wetenschap. Er zijn zelfs bezoekers die na het zien van de expostie besluiten dat ze hun lichaam na hun dood willen schenken. "Het is natuurlijk het eeuwige leven wat je hier ziet. Er is geen enkel lichaam dat zo lang bestaat als deze lichamen hier", zegt Smits.

ANATOMIELES

De organisatie van de tentoonstelling wil met de geconserveerde dwarsdoorsneden van lichamen, harten, hersenen en beenderen een kijkje geven in het lichaam. "Dat was vroeger alleen een voorrecht voor mensen die studeerden aan de universiteit als arts bijvoorbeeld. Wij maken het nu toegankelijk voor iedereen."
Controversieel of niet, de bezoekers vinden het vooral interessant. "Vooral omdat ik bij een farmaceutisch bedrijf werk. Heel boeiend om te zien hoe het er van binnen uitziet", laat een vrouw weten. "Er zijn toch best veel dingen die ik niet wist. Dus het is wel mooi om hier aanwezig te zij", zegt een andere bezoeker.
Komend weekend is de expositie nog te zien in de Mariënhof in Amersfoort.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.