Klachten over het examen? Bel dan even met de minister van Onderwijs

UTRECHT - Wie vanmiddag de klachtenlijn van het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) belt, kan zomaar eens minister van Onderwijs Arie Slob aan de lijn krijgen. De oud-leraar neemt daar zelf een aantal telefonische klachten van eindexamenkandidaten in behandeling.
De organisatie, gevestigd in Utrecht, opent vandaag de jaarlijkse klachtenlijn. Ook online kunnen de leerlingen terecht om hun klachten achter te laten.
Voor zo'n 211.550 scholieren die in het laatste jaar van de middelbare school zitten, beginnen vandaag de eindexamens. Meer dan de helft van hen (109.447 kandidaten) zit op het vmbo, ruim 60.600 op de havo en 41.500 op het vwo. De landelijke schriftelijke examens duren tot en met dinsdag 29 mei.

FRIES

De vmbo-leerlingen trappen af met Engels en Nederlands. De havisten wacht vandaag het examen natuurkunde en voor vwo'ers staat wiskunde op het programma. De eindexamens eindigen met 'exotische' vakken als Russisch, Spaans, Arabisch en Turks. Ook Fries staat op de laatste examendag op het programma. Half juni zijn er herexamens voor leerlingen die dat nodig hebben.
Vorig jaar kwamen er in totaal 189.303 klachten binnen op de examenklachtenlijn van de scholierenorganisatie. Vooral over het examen Nederlands voor het vwo werd veel geklaagd.

SLAGINGSPERCENTAGE

Vorig jaar deden zo'n 213.000 leerlingen examen in het voortgezet onderwijs. Van hen slaagde 92 procent. Vmbo'ers hadden met ruim 95 procent het hoogste slagingspercentage.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.