Margreet in Overvecht: de toekomst

UTRECHT - Vijf maanden geleden kreeg Margreet de sleutel van een flat aan de Falklanddreef in Overvecht. Vanuit die flat leerde ze de wijk kennen. Wat hoe was die wijk nu toch echt? Hoe was het om er te leven? Hoe is het om te wonen op een plek die gekenmerkt wordt door relatief veel armoede en problemen, maar ook geprezen wordt om initiatieven en ruimte?
"Nooit had ik kunnen bedenken dat we zo gastvrij ontvangen zouden worden", zegt Margreet. "Iedereen wilde met ons praten. We dronken ettelijke kopjes koffie en thee en hoorden vol trots de verhalen van jonge en oude bewoners." Veel van die bewoners zijn zich bewust van de problemen in de wijk. Sommige storen zich aan de lelijke plekken, anderen genieten van de groene dreven en parken.
"Wat me het meest zal bij blijven is de 'drive' van veel mensen in de wijk. Die van de leerlingen van de Brede School Overvecht bijvoorbeeld. Kinderen vanaf 9 jaar die ná schooltijd, vrijwillig nog drie uur naar school gaan om hun droom waar te maken en te werken aan hun toekomst. Ik twijfel om mijn kinderen het op zouden kunnen brengen", lacht Margreet. "Of neem de Zorgzusters, die zich tijdens de schooltijden van hun kinderen inzetten voor mensen die het tijdelijk financieel moeilijk hebben."
Vijf maanden was Margreet er dagelijks. Lang niet genoeg om een 'echte Overvechtse' te zijn, maar voldoende om een goed gevoel over de wijk te ontwikkelen: "Laat ik voorop stellen dat ik echt de problemen wel zie. Veel gezinnen worstelen met financiële, psychische en relationele ellende en veel woningen kunnen wel wat meer dan alleen een likje verf gebruiken. Maar ik zie ook krachtige ouders. Moeders die het écht niet laten gebeuren dat hun kinderen ontsporen, die aan de bel trekken als het niet goed gaat met hun gezin of de rekeningen niet meer betaald kunnen worden. En boven alles is Overvecht 'de wijk van de onbegrensde mogelijkheden' als het om mooie initiatieven gaat: van worstelen voor schoolkinderen tot woonkamers voor ouderen, van taallessen voor élke bevolkingsgroep tot buren die soep voor elkaar koken. Overvecht bruist!"
Margreet word elke maandag uitgezonden op RTV Utrecht.

Margreet gaat Overvecht verlaten

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.