OKeurmerk voor goede Utrechtse verhuurders

UTRECHT - Het huurteam in Utrecht heeft vandaag voor het eerst een keurmerk uitgedeeld aan een verhuurder die zich keurig aan de regels houdt. Met het zogenoemde OKeurmerk krijgen juist de goede verhuurders een beloning.
Regelmatig halen particuliere verhuurders het nieuws omdat zij het niet zo nauw nemen met de regels van het huurrecht. Denk aan misstanden en te hoge huurprijzen voor slecht onderhouden woningen. "Dat komt helaas te veel voor", zegt Edo Gommers van het Huurteam Utrecht. "Dat is juist ook de reden dat we dachten: we moeten laten zien dat er ook nog andere dingen gebeuren. Dat het ook nut heeft dat we langskomen, dat we dingen oplossen en dat er dingen veranderen."

WETGEVING

Verhuurders met het keurmerk krijgen een vermelding op de site van het Huurteam Utrecht. Zo weten huurders ook welke verhuurders zich wél netjes aan de regels houden. Tegelijkertijd is volgens wethouder Paulus Janssen wetgeving in de maak waarbij de zwarte schapen onder de verhuurders beter aangepakt kunnen worden.
"De minister is nog bezig een aanscherping van de regelgeving over huisjesmelkerij te maken", zegt de wethouder. Er zijn nu nog te weing mogelijkheden voor sancties en dat moet volgens hem veranderen. "We kunnen als gemeente niet veel doen als de wet niet aangepast wordt. Als je nu tegen de lamp loopt, krijg je een standje en kun je daarna rustig weer doorgaan. Dat is natuurlijk te gek voor woorden."

ONTBIJT

Het eerste keurmerk werd uitgereikt aan verhuurder Ferdinand Bernard. Hij trakteerde zijn huurders daarom vanochtend op een uitgebreid ontbijt. Bernard kan zich niet voorstellen dat verhuurders willens en wetens de fout ingaan, al was het alleen maar vanwege het gedoe dat dat met zich meebrengt. "Daar krijg je alleen maar 'troubles' mee."
Andere verhuurders die ook in aanmerking willen komen voor een keurmerk kunnen zich nu melden bij Huurteam Utrecht.

Verhuurder Ferdinand Bernard krijgt eerste OKeurmerk
Wethouder Jansen: er is strengere regelgeving in de maak

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.