Leidsche Rijn Centrum opent deuren

© RTV Utrecht
LEIDSCHE RIJN - Nog bijna twee duizend bouwvakkers zijn aan het werk en ook het winkelpersoneel zit niet stil. In winkelpanden aan het Brusselplein en de Parijsboulevard leggen winkeliers de laatste hand aan de inrichting. En terwijl een wals nog over een splinternieuwe asfaltweg gaat lijkt de opening nog ver weg. Het is niet zomaar een opening van een winkelgebied: Leidsche Rijn Centrum is gebouwd als tweede stadshart van Utrecht.
Enthousiast kijkt Rogier Hendriks uit over een maquette. Hendriks is commercieel directeur van ASR Vastgoed Projecten, de ontwikkelaar van het gebied. Hij vertelt over het straatbeeld en hoe er geprobeerd is om een authentiek centrum te maken: "We hebben met verschillende architecten gewerkt, want dan krijg je per gebouw toch een andere uitstraling. Ook de bomen zijn al 15 jaar oud, het zijn niet van die sprietjes."
Leidsche Rijn Centrum is kleiner dan het oorspronkelijke plan. Toch merk je daar weinig van als je door een van de straten loopt. Het centrum heeft een groot plein, zo'n 130 winkels en 700 woningen. Op veel plekken zit horeca en er komt een enorme bibliotheek. In het stadsdeel Leidsche Rijn wonen na 20 jaar bouwen inmiddels ruim 80.000 mensen, de verwachting is dat dat aantal groeit tot 100.000 duizend.
Ondernemers en winkeliers zien daarom ook kansen, in de directe omgeving wonen dus zoveel mensen en ook wordt veel bezoek uit omliggende plaatsen verwacht. Nadia van de Kerkhof werkt voor een schoenenwinkel in het centrum. Het is de tweede locatie van de zaak en de stap ernaartoe hebben ze grondig onderzocht. Nadia: "De prognoses die wij onder ogen kregen, tot nu toe klopt dat allemaal."
Naast de winkelpanden en woningen is er ook 10.000 vierkante meter aan bedrijfsruimte. Hendriks: "Het is allemaal verhuurd of onder optie." De ontwikkelaar loopt met ferme tred over de voetpaden in het centrum. Hij staat stil bij een balkon en wijst erop dat zelf de onderkant ervan mooi is afgerond. Het hele proces heeft 10 jaar geduurd, de winkels zijn toch gekomen en de huizen allemaal verkocht. Hendriks: "Het is wel het project van mijn leven, ik bedoel... waar kun je nog een hele stad bouwen?"
Wordt dit het tweede stadshart van Utrecht?

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.