RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

Start bouw enorm kunstdepot Amersfoort

AMERSFOORT - In Amersfoort gaat deze week de bouw van het CollectieCentrum Nederland van start. Dit wordt een enorm depot voor allerlei waardevolle objecten van het Rijksmuseum, museum Paleis Het Loo, het Nederlands Openluchtmuseum en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.

Het pand van 30.000ávierkante meter komt langs de A28 op een industrieterrein in Vathorst. In het depot komen de stukken uit de collectie te liggen die niet permanent tentoongesteld worden. Het gaat om allelei voorwerpen, van schilderijen tot kleding en van meubels tot voertuigen. Verwachting is dat er straks bijna 700.000 objecten worden opgeslagen.

UITKOMST

Voor de toekomstige gebruikers van het gebouw is de samenwerking een uitkomst. "We hebben nu allemaal aparte depots, op verschillende locaties", legt Susan Lammers, de algemeen directeur van de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed uit. "Voor het uitlenen van objecten en voor het beheer en onderhoud is het heel goed dat we dit nu samenbrengen in ÚÚn duurzaam depot.

De gezamenlijke collectie komt ook online te staan. "Bijvoorbeeld voor andere musea is dat fijn", denkt Lammers. "Je kunt dan kijken of wij voorwerpen hebben die passen in een bepaalde tentoonstelling." Zo hoopt Lammers dat de kunstwerken vaker het depot kunnen verlaten, dan nu het geval is.

EISEN

Door de waarde van de objecten moet het nieuwe depot aan heel veel eisen voldoen. "Het zijn niet alleen kostbare objecten, maar ook kwetsbare", licht Lammers toe. "Je wil bijvoorbeeld de schilderijen zo ophangen dat er niets tegenaan komt, maar ook de luchtvochtigheid moet gecontroleerd worden. En de temperatuur moet goed zijn en sommige dingen moeten trillingsvrij bewaard worden."

Daarnaast is ook de veiligheid een belangrijke factor bij de bouw van het CollectieCentrum Nederland. De bijzondere kunst die straks ligt opgeslagen mag natuurlijk niet beschadigen door lekkage of brand, maar ook niet gestolen worden.

VERHUIZEN

In de loop van 2020 is het depot in Vathorst klaar, maar dan moet er nog veel werk worden verzet. "Als schoon is en strof vrij is, dan kun je pas beginnen met inrichten", vertelt Lammers. "Voordat je dan bijna 700.000 objecten verhuisd hebt, dat doe je niet in een week."

Daarom zijn de musea nu al begonnen met de voorbereidingen. "Alles moet worden geregistreerd en gefotografeerd. Er wordt een conditiecheck gedaan en ze worden ingepakt", legt Lammers uit. "Na de verhuizing moet dit omgekeerd nog een keer worden gedaan. Dus voor het CollectieCentrum af is, zitten we in de zomer van 2021."


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht