Utrechtse moslims bereiden zich voor op ramadan

Utrechtse moslims doen laatste inkopen
Utrechtse moslims doen laatste inkopen © RTV Utrecht / Dounia Tourabi
UTRECHT/PROVINCIE UTRECHT - Moslims bereiden zich deze week voor op de ramadan. Komende maand mag er overdag niet gegeten of gedronken worden. Ook roken en seks zijn tussen zonsopgang en zonsondergang verboden.
De vastenmaand gaat woensdag of donderdag van start. Wanneer precies, dat hangt af van de stand van de maan. Wereldwijd doen er zo'n 1,7 miljard moslims aan mee. Voor examenleerlingen en sporters is het niet mogen eten een extra lastige opgave.

SCHOOLEXAMENS

Directeur Frank Corneth van het Globe College in Utrecht bereidt zijn moslimleerlingen goed voor op de ramadan. Hij stuurde daarom een brief naar de moskee.
"Het gaat er niet om of ze er last van hebben of niet," aldus Corneth, "het gaat erom of je vol voor het examen kunt gaan. Ik heb gevraagd of ouders opletten dat kinderen voldoende slapen, dat ze voldoende leren en dat ze letten op de voeding."
Het is belangrijk dat je je routine aanpast
Nourdeen Wildeman

ROUTINE

Nourdeen Wildeman onderschrijft aan tafel bij UVandaag de punten van de schooldirecteur. "Op het moment dat je besluit om tussen de dageraad en zonsondergang niet te eten en drinken is het belangrijk dat je andere delen van je routine daarop aanpast."
"Ik ben zelf een groot afnemer van koffie", aldus de tot moslim bekeerde Nederlander. "Ik ben dus al een maand geleden gestopt. Eerst naar één bakje per dag, afgelopen week heb ik nog één kopje op. Zodat ik op het moment dat die ramadan start, ik er ook klaar voor ben."
De ervaringsdeskundige heeft een paar tips voor de vastentijd. "Zorg dat je tussen zonsondergang en de dageraad vocht tot je neemt. En dat je voedsel eet dat langzaam energie vrijlaat. Als je één aspect van je routine verandert, moet je ook andere aspecten veranderen. Als je dat doet is het heel erg goed te combineren. Doe je dat niet, dan is het niet ineens de schuld van de ramadan. Dan heb je het zelf niet heel goed ingeschat."
UVandaag over de ramadan

SPORTERS

Ook voetballer Taoufik Adnane van de Veenendaalse Tweede Divisionist GVVV schoof aan bij UVandaag. "Ik ga voornamelijk de koffie overdag missen", stemt hij in met Wildeman.
"Voorheen toen ik prof was heb ik niet meegedaan", aldus de voormalige jeugdspeler van NEC en Vitesse. "Dan at ik en betaalde ik het af en haalde het in. Je kan ervoor betalen, door een aantal gezinnen te voorzien van eten. Maar daar voelde ik me zelf niet goed bij."
Tegenwoordig doet hij ieder jaar mee aan het vasten, maar dat gaat volgens de linksback prima. "Ik heb op wedstrijddagen altijd een soort extra energie. Waar ik het vandaan haal, weet ik niet. Ik denk dat het tussen mijn oren zit, maar dan ben ik extra fit."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.