Prinses Máxima Centrum, afl. 2: Het leven zoveel mogelijk door laten gaan

© RTV Utrecht
UTRECHT - Deze week maken we kennis met het Prinses Máxima Centrum in Utrecht. Het kinderkankercentrum ontvangt vrijdag de eerste patiënten in het nieuwe gebouw. Het Prinses Máxima Centrum is het nationale centrum voor kinderoncologie in Nederland. Alle kinderen met de diagnose kanker komen naar dit centrum waar zorg en onderzoek plaatsvinden. Vandaag aflevering 2.
In 2016 is de bouw van het centrum gestart. Bij het maken van het ontwerp hebben ouders en kinderen een grote rol gespeeld, vertelt Hanneke de Ridder. "Meteen aan het begin toen de plannen werden gemaakt voor het Prinses Máxima Centrum, zeiden we: Dit kunnen we niet verzinnen vóór kinderen, maar dat moet voor én met kinderen. We hebben een kinderadviesraad ingesteld. Dat zijn kinderen van vijf tot achttien jaar, die óf zelf kanker hebben gehad óf een broertje of zusje hebben met kanker. Zij weten hoe het werkt en denken mee met alles wat we doen."
OUDER- EN KINDKAMERS
De kamers voor de kinderen zijn uitgebreid met een kamer voor ouders en familie. Met een schuifdeur kunnen de ruimtes van elkaar gescheiden worden. Dat is volgens Marianne Naafs van de Vereniging Ouders, Kinderen en Kanker heel geslaagd. "Dat is een normale situatie. Niet het kind in een bed en de ouder in de stoel ernaast. Maar de ouders kunnen in hun eigen gedeelte bijvoorbeeld werken als het kind aan het spelen is of slaapt."
Het is volgens Naafs heel belangrijk voor ouders met een kind met kanker dat ze nog een gezin kunnen zijn. "Dat een kind ook een soort vrijheid heeft die het thuis ook heeft." In het Prinses Máxima Centrum mogen de kinderen vrij bewegen. "Ze mogen overal komen. Ze mogen de tuin in, ze mogen het balkon op, ze mogen naar de bouwplaats, dat betekent dat een kind zo gewoon mogelijk kan blijven leven. En dat is denk ik het belangrijkst. Zo gewoon mogelijk als gezin, ondanks de ziekte, doorgaan."

HET KIND CENTRAAL

De kinderadviesraad heeft ook een stem gehad in het ontwerp van de kleding die het personeel in het Centrum gaat dragen. De kinderen hebben samen met ontwerpster Monique Collignon en de werknemers van het Prinses Máxima Centrum een ontwerp gemaakt. "Eigenlijk wilden de kinderen dat de arts er heel traditioneel met een lange jas uit moest zien. De kleding van verpleging en de pedagogisch medewerkers is veel speelser, ook in de kleuren. Zo maken ze verschillen in de functies die er in het Centrum ook zijn", vertelt Hanneke de Ridder.
Om een zo 'normaal' mogelijk leven te behouden in het centrum zijn er ook huiskamers, waar ouders zelf hun eten kunnen koken. Daarnaast heeft het centrum speciale menukaarten. De Ridder: "Het eten is aangepast aan kinderen. Want als je chemo hebt, dan is het eten altijd een ingewikkeld verhaal. Kinderen lusten niet veel, maar moeten wel eten."

VRIJHEID

De Ridder: "Het is de bedoeling dat de kinderen uit hun kamer kunnen gaan en op zoek gaan naar plekken die we voor hen hebben gemaakt. Zo ontmoeten ze ook andere kinderen, en ze kunnen dan dus ook met elkaar het leven een beetje doorzetten. Daar zijn ze ontzettend naar op zoek. Niet ziek zijn, maar gewoon zijn. Dat is eigenlijk waar het om gaat."
Kinderen hebben meegedacht over de inrichting van het Prinses Máxima Centrum
RTV Utrecht besteedt deze week aandacht aan de opening van het Prinses Máxima Centrum. In UNieuws is iedere dag een tv-reportage te zien waarin verschillende aspecten van het kinderkankercentrum worden belicht. Ook Utrecht is Wakker op Radio M Utrecht heeft iedere ochtend een reportage. Bekijk ook aflevering 1.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.