RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Brunner door de Bocht: Militaire colonnes, waar zijn ze gebleven?

1/5
SOESTERBERG -

Vroeger zag je vaak militaire colonnes door het dorp of over de snelweg rijden. Tijdens rijlessen werd ook uitgelegd dat je deze colonnes niet mocht onderbreken. Maar deze colonnes zie je tegenwoordig helemaal niet meer.

Waarom is dat eigenlijk en waar zijn die voertuigen dan gebleven? In het Nationaal Militair Museum in Soesterberg zijn er een heleboel te bewonderen. Er is zelfs een militaire colonne opgesteld. Bob Kos, museumspeaker, legt uit waarom je bijna geen militaire colonne meer ziet en dat heeft alles te maken met het kleiner worden van ons leger.

Edo wil natuurlijk graag een stukje rijden, het liefst in een tank. Daarvoor gaan ze naar een andere hal waar voertuigbeheerder Jaap Tanger de boel rijdende houdt. Daar bewonderd Edo het materieel en mag hij, tot zijn grote geluk, in een van de voertuigen rijden.

Hij hoopt op een echte tank, maar eenmaal op het buitenterrein blijkt er een LANS ofwel een lanceerinrichting klaar te staan. Geen tank, maar wel een voertuig met echte rupsbanden. Daar mag hij in rondkarren. Edo gaat helemaal uit z'n dak. En... hij kan toch nog in een heel bijzonder tankje rijden.

Brunner door de Bocht wordt dinsdag uitgezonden op RTV Utrecht.Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -