"Regels nodig tegen wildgroei aan zonnevelden"

© RTV Utrecht
PROVINCIE UTRECHT - Meer regelgeving is nodig om een wildgroei aan zonnevelden te voorkomen. De provinciale CDA-fractie vindt dat en vraagt in een motie om extra regels.
Volgens Derk Boswijk van het CDA worden boeren steeds vaker benaderd door bedrijven die grond nodig hebben om grote zonneweides aan te leggen. "Buitenlandse investeerders zien er een business case in, omdat ze zonder al te veel gedoe aan de slag kunnen. In Bunschoten en Eemdijk zijn boeren al benaderd om grond te verkopen."

BUURT NIET BLIJ

Duidelijke regelgeving omtrent de aanleg van zonneweides ontbreekt momenteel nog. In Drenthe werd bijvoorbeeld een vergunning voor een zonnepark afgegeven, maar weer vernietigd door de rechter toen een omwonende protest aantekende. Door creatief gebruikmaken van de regels kwam de vergunning er via de Raad van State alsnog.
Ook in Utrecht is er weerstand tegen grote zonnevelden. Een plan voor een zonneweide in Vathorst ligt voorlopig in de ijskast, omdat de gemeente Amersfoort eerst met kritische bewoners in gesprek wil. "En in Eemnes is de buurt ook niet blij met de komst van een zonnepark. Het gaat dezelfde kant op als met windmolens", aldus Boswijk.
Anders hebben we straks een landschap waar we niet trots op zijn.
Derk Boswijk (Statenlid CDA)
Het is een van de redenen waarom er volgens hem meer regels moeten komen. "Daarnaast vind ik het ook gewoon vreemd dat over ieder hekje dat geplaatst wordt de welstandscommissie zich buigt, terwijl zoiets groots en ingrijpends vrij eenvoudig kan."
We moeten zuinig omgaan met landbouwgrond en natuur, aldus Boswijk. "Duurzaamheid is belangrijk, maar het moet niet doorschieten. Het moet met beleid en dat is nu niet het geval. Anders hebben we straks een tekort aan landbouwgrond en een landschap waar we niet trots meer op zijn."

EERST DAKEN VOLLEGGEN

Boerenorganisatie LTO Nederland zei eerder al ongeveer hetzelfde. "Wij vinden het zonde dat je niet eerst de daken gaat volleggen. Ga kijken hoe je andere delen van ons kleine landje kan benutten voordat je die grote weides met vruchtbare landbouwgrond verspilt voor zonnepanelen", aldus een woordvoerder van LTO Nederland.
CDA Utrecht pleit voor de invoering van een laddersysteem. "Eerst alle platte daken volleggen met zonnepanelen, pas daarna naar andere locaties kijken, zoals bedrijventerreinen. Dat willen we vastleggen in de Omgevingswet en daarna moet het ook landelijk ingevoerd worden."
Provinciale Staten van Utrecht buigen zich 11 juni over de motie van het CDA.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.