Reekalfjes-reddende drones niet toegestaan in Lage Vuursche

© Caspar Huurdeman
LAGE VUURSCHE - De reekalfjes in Lage Vuursche mogen niet gered worden door middel van drones met warmtebeeldcamera's. Wildbeheereenheid Lage Vuursche wilde die graag inzetten om de pasgeboren reetjes te ontdekken in het hoge gras, maar een no-flyzone gooit roet in het eten.
Boeren willen in de lente bij mooi weer graag het lange gras maaien. Maar vanaf half april tot half juli zijn de babyreetjes ook net geboren. Ze liggen graag in datzelfde lange gras, maar zijn nog niet oud genoeg om de maaimachines te ontwijken. "Die worden vermorzeld. Het is heel vreselijk als je dat ziet", aldus Jan Vos van de Wildbeheereenheid.
Vos krijgt altijd een telefoontje van de boeren als ze van plan zijn om te gaan maaien. Dan trekt een groep vrijwilligers het weiland in om de piepkleine beestjes op te sporen. "Dat doen we al veertig jaar", vertelt Vos. "Dit jaar hadden we de hoop dat we met een drone zouden kunnen gaan zoeken. Dat gebeurt op meerdere plekken in Nederland, alleen wij hebben de pech dat wij in de no fly zone van Kasteel Drakensteyn en Paleis Soestdijk zitten."
"We blijven daar ver genoeg vandaan", aldus Vos. "En we gaan maar 30 meter hoog, we blijven alleen maar op het weiland. Voor mijn part sturen ze nog iemand van de marechaussee mee." Toch kreeg hij nul op rekest bij de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT), de voormalige Rijksluchtvaartdienst.

DRONES

De Wildbeheereenheid haalde via sponsoren genoeg geld binnen voor een eigen drone en stond dan ook te springen om dit voorjaar te beginnen met de nieuwe methode. "Vorig jaar ben ik bij collega's in Langbroek gaan kijken. Dat ging perfect. In een paar minuten heb je een heel weiland afgezocht. De coördinaten worden ingevuld voor die drone, dat ding gaat omhoog en hij werkt het stuk af. En je kunt op een laptop meteen zien of er iets ligt."
In een paar minuten heb je een heel weiland afgezocht.
Jan Vos
Drones werken een stuk beter dan de handmatige methode, benadrukt Vos. "Het scheelt enorm veel tijd en menskracht. Ook met een grote groep kan het gebeuren dat je er één voorbij loopt, het zijn soms dingetjes met een doorsnede van 25 centimeter. En je moet vrijwilligers hebben. In het weekend is iedereen wel te bereiken, maar op een maandagochtend moet iedereen natuurlijk gewoon werken."

REACTIE ILT

Een woordvoerder van de ILT geeft aan dat er geen ontheffing voor de dronevluchten in no-flyzones mogelijk is, omdat daar geen ontheffingsclausule voor is. "Zelfs al zou je dat operationeeltechnisch gezien willen, de wet staat het niet toe."
Vrijwilligers zoeken naar reekalfjes
Vrijwilligers zoeken naar reekalfjes © Caspar Huurdeman

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.