OM en dader in beroep tegen straf voor Amersfoortse brandmoord

© AS Media / Politie
AMERSFOORT - De 28-jarige Amersfoortse die eind november werd veroordeeld voor het stichten van een fatale brand waarbij haar 11-jarige halfzusje Lindsey om het leven kwam, legt zich niet bij haar straf neer. De vrouw werd in november veroordeeld tot zeven jaar cel en tbs met dwangverpleging. Vandaag was bij het gerechtshof in Arnhem een eerste voorbereidende zitting.
Ook het Openbaar Ministerie is tegen de uitspraak in beroep gegaan. De officier van justitie eiste vorig jaar twaalf jaar cel en tbs met dwangverpleging. Volgens het OM moet Thi H. hebben geweten van de dodelijke risico's: ze heeft de brandstichting op geraffineerde wijze voorbereid en wist dat er mensen in huis waren. Daarom was er sprake van moord en bovendien zijn de buren ook nog eens in gevaar gebracht, meent het OM.

ZIEKELIJKE STOORNIS

De verdachte is volgens rechter verminderd toerekeningsvatbaar door een ziekelijke stoornis en beperkte verstandelijke vermogens. Ze toonde geen spijt of medeleven met haar dodelijk gewonde halfzusje en koestert een enorme haat tegen haar familie. Ook werkte zij niet mee aan een persoonlijkheidsonderzoek in het Pieter Baan Centrum. Zonder tbs-behandeling kan zij volgens de rechter niet terugkeren in de maatschappij.
Binnen het gezin waren al langer problemen met de vrouw; ze zou vooral grote problemen hebben gehad met haar moeder. Ze zegt tijdens haar jeugd in Vietnam veel ellende te hebben meegemaakt. Eerder stak de vrouw de auto van haar moeder in brand.

ZAAK AANGEHOUDEN

De vrouw wordt mede veroordeeld voor het in brand steken van die auto. Ze werd wel vrijgesproken van het veroorzaken van een andere brand in de dönerzaak van de moeder. Ze werd daarvan wel verdacht, maar daarvoor zijn volgens de rechter onvoldoende bewijzen.
Het gerechtshof heeft veel tijd nodig om het strafdossier en het eerdere vonnis van de Utrechtse rechtbank goed te kunnen bestuderen. De zaak is daarom voor onbepaalde tijd aangehouden. De volgende zitting is over een tot drie maanden.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.