Utrechtse verzetsstrijders herdacht op begraafplaats Tolsteeg

UTRECHT - Op de gemeentelijke begraafplaats Tolsteeg in Utrecht worden vanmiddag 18 gefusilleerde Utrechtse verzetsstrijders herdacht, ook wel bekend als de Oranje Vrijbuiters. Hun hoofdkwartier was aan de Nieuwegracht.
Henk Kerkhof is de zoon van een van de vrijbuiters en was in oorlogstijd ook nauw betrokken bij het verzetswerk. "Het begon allemaal op 10 mei 1940 toen de Duitsers ons land binnenvielen. Klaas Postma woonde toen in de Joseph Haydnlaan en werd door de Duitsers uit zijn huis gezet. Hij betrok toen een woning op de Frans Schubertlaan. Hij ging toen al snel in verzet tegen de maatregelen van de Duitsers."

OPRICHTING

Tussen 1940 en 1941 werd de verzetsgroep opgericht. "Mijn vader werd toen lid omdat Klaas Postma een neef was van mijn vader's vrouw. De verzetsgroep zorgde onder andere voor onderduikadressen en overviel distributiekantoren. Ze stuurden tekeningen van belangrijke militaire objecten naar Engeland, zodat ze wisten wat ze konden bombarderen."
Aan het einde van de oorlog stopte de verzetsgroep noodgedwongen. "In augustus 1943 is bijna de hele groep door verraad opgepakt. Ze werden toen naar het Oranjehotel in Scheveningen gebracht." In 1944 werden ze ter dood veroordeeld.

EMOTIONEEL

Voor Kerkhof is de herdenking vanmiddag een emotionele aangelegenheid. "Als ik er mee bezig ben, komt het beeld en alle ellende uit die periode weer naar boven." Toch praat hij er nog regelmatig over. "Elk jaar vertel ik kinderen uit groep 8 over mijn ervaringen en het mooie is dat het heel goed overkomt bij die kinderen."
De herdenking is vanmiddag om 13.00 uur.

Henk Kerkhof over de Oranje Vrijbuiters

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.