Gemeente Utrecht in gesprek met ontwikkelaars over aardgasvrije woningen

© Pixabay
UTRECHT - De gemeente Utrecht wil met projectontwikkelaars in gesprek over het aardgasvrij maken van woningen in lopende nieuwbouwprojecten. In totaal zijn er ongeveer 2.350 nieuwe woningen waar nog wordt uitgegaan van een aansluiting op aardgas.
Vanaf 1 juli van dit jaar komt er een verbod op het bouwen van nieuwe woningen met zo'n aardgasaansluiting. De gemeente Utrecht wil dat lopende projecten die nog uitgaan van aardgas alsnog hiervan afzien. "Deze woningen zullen over enkele jaren toch, tegen mogelijk hogere kosten, de transitie naar een aardgasvrije woning moeten maken", schrijft het college in een raadsbrief.

PANIEKVOETBAL

De Volkskrant schrijft vandaag dat brancheorganisaties in de bouwwereld zich zorgen maken over het "overhaaste verbod" op het ontwikkelen van nieuwe woningen met een aardgasaansluiting. Ze zouden bang zijn voor vertragingen en uit de hand lopende kosten van bouwplannen die nog gerealiseerd worden. Landelijk zou het gaan om ten minste 10.000 woningen.
Eerder werd gesproken van het jaar 2020, maar eind maart werd besloten dat de aansluitplicht van aardgas al op 1 juli dit jaar vervalt. Belangenorganisatie Neprom noemt deze beslissing "paniekvoetbal".
Dit gaat te hard, dit lijkt op paniekvoetbal.
Belangenorganisatie Neprom

QUICK SCAN

De gemeente heeft een 'quick scan' gemaakt van de lopende nieuwbouwprojecten waar nog wordt uitgegaan van een aardgasaansluiting. Tot 2031 gaat dat om nog zeker 38 lopende projecten, wat neerkomt op 2.350 woningen. Kleinere particuliere projecten zijn niet meegenomen in deze quick scan. Voor nog eens 37 projecten is niet duidelijk op welke wijze de woningen worden verwarmd.
De woningbouwprojecten zijn onderverdeeld in verschillende fasen. Zeven aardgasprojecten zijn in de ontwerpfase, elf zitten in de voorbereidingsfase en nog eens twintig projecten zitten in de uitvoeringsfase. Voor de projecten die in de eerste twee fasen zitten, wil de gemeente met de ontwikkelaars in gesprek gaan over de mogelijkheden om het project "alsnog aardgasvrij" te realiseren. Netbeheerder Stedin bood eerder daarvoor al een zogenaamde "inkeerregeling" aan.

RISICO'S

Voor projecten die in de uitvoeringsfase zitten, zijn deze aanpassingen lastiger. "Verandering in de planning brengt mogelijke risico's voor uitloop met zich mee, als ook financiële risico's", schrijft de gemeente. Toch gaat de gemeente wel in gesprek met de projectontwikkelaars, omdat de woningen in de toekomst toch van het aardgas af moeten.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.