Toegenomen geweld tegen boswachters: "Een droevige constatering"

De Utrechtse boswachter Tim Hogenbosch.
De Utrechtse boswachter Tim Hogenbosch. © @BoswachterTim
UTRECHT - Staatsbosbeheer maakt zich zorgen om de veiligheid van boswachters. Aanleiding zijn twee incidenten van afgelopen weekend, waarbij twee boswachters werden mishandeld. "Eerst waren het de hulpverleners, nu zijn de boswachters aan de beurt. Een droevige constatering", concludeert de Utrechtse boswachter Tim Hogenbosch.
Hogenbosch zegt dat hij zelf gelukkig nog nooit te maken heeft gehad met fysiek geweld, maar ziet wel een toename van bijvoorbeeld grove opmerkingen en scheldpartijen. Hij is geschrokken van de berichtgeving over zijn collega's.
"De afgelopen drie, vier jaar zie je dit in steeds extremere mate. Wij zijn boswachters en hebben er niet voor gekozen om met dit soort incidenten te maken te krijgen. Als je als boswachter belast bent met handhaving, moet je soms een proces-verbaal uitschrijven, maar het is wel heel sneu dat we al zover zijn dat we nu met handboeien lopen en binnenkort misschien wel met een wapenstok", vertelt Hogenbosch aan RTV Utrecht.
Staatsbosbeheer wil dat alle boswachters handboeien, een wapenstok en pepperspray krijgen. Justitie heeft tot nu toe alleen het gebruik van handboeien goedgekeurd. Binnenkort krijgen de boswachters ook een wapenstok.
Hogenbosch spreekt van een "verruwing" van de maatschappij. Of hij zelf met een wapenstok gaat lopen, weet hij nog niet. "Ik heb zelf gelukkig nooit te maken gehad met geweld, ik denk dat ik mijn lengte mee heb."
"Het is een verruwing van de maatschappij die gaande is."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.