Wraakzuchtige man stuurt seksfoto's van ex in appgroep 'C. is mijn slet'

© Roos Koole, ANP
UTRECHT - "Ik neem je mee mijn graf in. Als je dit doet, maak ik je kapot." Was getekend Paul van L. uit Amstelhoek. De 46-jarige man stond vandaag terecht voor het verspreiden van pornografisch beeldmateriaal van zijn ex-vriendin. Ook wordt hij beschuldigd van bedreiging en stalking.
Van L., een gescheiden vader met een blanco strafblad, begint in 2010 een relatie met C. Beiden gebruiken al lange tijd cocaïne. De relatie is meteen al turbulent en duurt tot oktober 2015. Daarna ontstaat een vage periode. "We waren een koppel, maar zij ging ook vreemd", vertelt Van L. in de rechtszaal.

SEKSBEELDEN

Mettoestemming maakt de Amstelhoeker veel erotische filmpjes en foto's van C. Later misbruikt hij de beelden om aanbidders af te schrikken. Een van hen stuurt hij berichten, beeldmateriaal en een lijst met locaties waar hij en zijn ex seks hadden. Daarnaast bestookt hij C. met berichten via iMessage en WhatsApp en spreekt hij veelvuldig haar voicemail in.
Verslaggever Riks Ozinga volgt de zaak:

APPGROEP

Om te voorkomen dat C. hem verlaat, gaat Van L. heel ver. Hij dreigt met zelfmoord, stelt dat hij zijn vriendin doodschiet als ze niet met hem trouwt en zegteen pistool met geluidsdemper aan te schaffen. Ook maakt hij de appgroep 'C. is mijn slet' aan om erotische beelden te versturen. In die groep zitten zijn ex, een nieuwe vriend van haar en diens zoon. Ook hij krijgt de beelden te zien. Van L. wilde mensen naar eigen zeggen inlichten hoe zijn ex in elkaar zit. Want ook zij liet zich niet onbetuigd, zegt de Amstelhoeker.

OP DE MOTORKAP

De verdachte zou zijn ex-vriendin hebben klemgereden bij haar bedrijf in Den Dolder. Volgens hem was het echter precies andersom. Toen hij uitstapte zou zij vol gas hebben gegeven, waardoor hij op de motorkap terecht kwam. Ze zou 60 meter met hoge snelheid zijn doorgereden. Toen hij op de ramen bonsde en schreeuwde, zou zij zijn gestopt. Van L. viel van de motorkap en rende weg. Zijn verhaal zou bewezen worden door foto's en geluidsopnames.
Volgens de ex-vriendin zou de verdachte haar juist hebben klemgereden, ging hij zelf op de motorkap liggen, net als eerder al eens was gebeurd, en reed ze slechts stapvoets. Beiden hebben aangifte gedaan van dit incident. "Volgens mij is het in ieder geval het beste als u elkaar niet meer ziet", merkte de rechter droogjes op.
Ik neem je mee mijn graf in
Verdachte Paul van L.
Het slachtoffer beweert ook dat Van L. haar tijdens hun relatie seksueel wilde straffen als ze iets fout had gedaan. Maar daar is niets van waar, zegt Van L. "Zij liegt overal over. Ze heeft ook zelfmoordpogingen en ziekenhuisopnames verzonnen."

LEUGENAAR

De feiten waarvan Van L. wordt beschuldigd vonden twee jaar geleden plaats in Vleuten, Amstelhoek, Amersfoort en Den Dolder. De verdachte bekent veel beschuldigingen, maar zijn ex is volgens hem een pathologische leugenaar. "Ik denk dat ik het slachtoffer ben van een narcist", zegt hij. Toch wilde hij vreemd genoeg niet dat ze wegging. "Ik neem je mee mijn graf in, als je dit doet, ik maak je kapot", schreef hij in een van zijn berichten.
Ik kom zometeen op straat te staan
Verdachte Paul van L.
Nog altijd is Van L. niet klaar met C. "Ik mis die vrouw ondanks alles elke dag", vertelt hij in de rechtzaal. "Ik zou haar zo weer terugnemen."Van L. zit sinds de breuk emotioneel aan de grond. Zijn bedrijfje is failliet, hij heeft geen uitkering meer en woont in een huis zonder gas en licht. "Ik kom zometeen op straat te staan."

OPNAMES

C. vordert in totaal 9.000 euro smartengeld en een schadevergoeding. In haar slachtofferverklaring komt vooral de angst naar voren. "De start was meteen vals", beschrijft ze. Na de breuk dreigt Van L. haar, haar nieuwe partner en zichzelf dood te schieten. Door die dreiging ging ze weer met hem praten.De gesprekkenzijn bij hem thuis. Daar doet Van L. zich poeslief voor, stelt zijn ex. Wat ze niet weet is dat hij de gesprekken stiekem opneemt om ze tegen haar te gebruiken, aldus C. De opnames worden afgespeeld in de rechtszaal. Van L. lijkt wanhopig.
De officier stelt in het requisitoir: "Het is duidelijk dat de verdachte de relatiebreuk nooit heeft geaccepteerd. Wat volgde was zeer grensoverschrijdend en onbetamelijk. Het slachtoffer werd bedreigd, geintimideerd en achtervolgd."

EIS

De aanklager van OM eist een werkstraf van 120 uur, plus twee maanden voorwaardelijke celstraf met een proeftijd van drie jaar. Ook wil de officier een contactverbod van drie jaar met de ex en haar nieuwe vriend. Als hij hen toch weer zou stalken draait hij de cel in.
Bij de strafeis houdt de aanklager rekening met de duur en intensiteit van het stalken. Maar ook met de weigering om mee te werken aan een persoonlijkheidsonderzoek. "Jammer, want hij zou gebaat zijn bij behandeling. "De verdachte heeft het incident waarbij hij op de motorkap van zijn ex belandde aan zichzelf te danken, vindt de aanklager. Door de vrouw te belagen is hij in die situatie terechtgekomen.
De uitspraak is over twee weken.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.