RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

Houtense hacker accounts Sophie Hilbrand en Victoria Koblenko de cel in

HOUTEN - De 35-jarige Mathieu M. uit Houten is door de rechtbank in Amsterdam veroordeeld tot een gevangenisstraf van een jaar, waarvan de helft voorwaardelijk. Ook moet hij een gedragsbehandeling ondergaan voor het hacken van Facebook- en e-mailaccounts van verschillende BN'ers, zoals Sophie Hilbrand en Victoria Koblenko.

Het OM eiste eerder een gevangenisstraf van twintig maanden, waarvan tien maanden voorwaardelijk, naast een gedragsbehandeling.

M. heeft toegegeven dat hij "een onbedwingbare neiging" heeft door te dringen in het digitale privédomein van vrouwelijke BN'ers. De rechtbank bepaalde dat M. een gedragsbehandeling moet ondergaan. M. lijdt aan een persoonlijkheidsstoornis.

De man werd eerder veroordeeld voor soortgelijke feiten en zat nog in een proeftijd. De rechtbank bepaalde daarom dat hij het destijds voorwaardelijk opgelegde deel van zijn straf (acht maanden) alsnog moet uitzitten. "Kennelijk heeft die eerdere straf hem er niet van kunnen weerhouden opnieuw in de fout te gaan", constateerde de rechtbank.

"Het internet moet gevrijwaard blijven van hacken", stelde de rechtbank in het vonnis. Vanwege hun status zijn BN'ers extra kwetsbaar, oordeelt de rechter. M. is doelgericht te werk gegaan, aldus de rechtbank, en had het vooral voorzien op vrouwelijke BN'ers.

De advocaat van M. betoogde dat een aanzienlijk deel van het bewijs niet geldig was, omdat de computer van M. zonder toestemming van de rechter-commissaris is doorzocht. Dat is een vormverzuim, vindt de rechtbank, dat geen gevolgen voor de zaak hoeft te hebben.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.
Nieuwsoverzicht