Gestolen burgemeestersketting na restauratie weer te zien in Zeist

© RTV Utrecht / Kees Hoogendijk
ZEIST - Een burgemeestersketting met een bijzondere geschiedenis is vanaf vandaag te zien in het gemeentehuis in Zeist. De ketting werd begin jaren zestig flink beschadigd na een diefstal en is nu gerestaureerd.
Het was in 1963 groot nieuws. Een dief wist binnen te komen in het gemeentehuis van Zeist en was op zoek naar geld. Dat lukte niet, maar hij vond wel de ambtsketting van de burgemeester, samen met een zilveren briefopener. Boven een vuurtje probeerde hij de buit om te smelten. Dat lukte ook niet en de dader kreeg spijt. Twee weken later werd de burgemeestersketting zwaar beschadigd door hem terugbezorgd.
Net te laat voor de burgemeester, want de gemeenteraad had een dag eerder al besloten om een nieuwe ambtsketen aan te schaffen. Jarenlang lagen de restanten van de gestolen ketting daarom opgeborgen in het gemeentelijk archief. Zonde, vond de stichting De Zilver-Kamer. Deze groep vrijwilligers zet zich in voor het behoud van Zeist als zilverstad. Er werd een zilversmid gevonden die de ketting wel wilde restaureren.
Burgemeester Koos Janssen nam de opgeknapte ambtsketen vanmiddag in ontvangst uit handen van Rudi Boekhoven, voorzitter van de stichting en oud-burgemeester van Zeist. "Het heeft wat moeite gekost maar hij is weer helemaal compleet. Hij kan zelfs nog door de huidige burgemeester gedragen worden", vertelt Boekhoven.
De burgemeestersketting ligt tentoongesteld in een vitrine in het gemeentehuis.
De burgemeestersketting ligt tentoongesteld in een vitrine in het gemeentehuis. © RTV Utrecht / Kees Hoogendijk

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.