Komen alle Utrechters naar Leidsche Rijn Centrum? "Brug over is psychologisch zwaar"

UTRECHT - Hoewel internetwinkelen steeds populairder wordt, was de komst van het nieuwe Leidsche Rijn Centrum hard nodig. Dat zegt economisch geograaf Ton van Rietbergen. Maar hij twijfelt of Utrechters die rechts van het Amsterdam-Rijnkanaal wonen de oversteek gaan maken.
"De binnenstad is heel vol", zegt de UU-wetenschapper in de studio van UVandaag. "Mensen hebben nu keuze. Maar of alle Utrechters naar dit winkelcentrum gaan moet de toekomst leren. De brug over blijkt psychologisch zwaar te zijn."
Leidsche Rijn verdient het om een waardig winkelcentrum te krijgen, zegt Van Rietbergen. "Het heeft meer dan 80.000 inwoners. Dat is de omvang van een stad als Helmond. Het is echt tijd dat ze iets substantieels krijgen op winkelgebied. Het is wel heel belangrijk voor de inwoners. Ik sprak gisteren nog iemand die terugkeek naar de tijd dat Leidsche Rijn alleen een kampeerwinkel had."
De economisch geograaf is niet bang dat het winkelcentrum zal lijden onder internetwinkelen. Recent onderzoek wees namelijk uit dat grote shoppingcentra zeker toekomst hebben. "Mensen vinden samen winkelen en de bijbehorende gezelligheid erg belangrijk."
De gemeente Utrecht hoopt op 7 tot 9 miljoen bezoekers per jaar. Het winkelcentrum zou aanvankelijk nog een stuk groter worden, maar uiteindelijk is wegens financiële problemen toch gekozen voor een kleinere variant. Van Rietbergen zegt dat de locatie van het winkelcentrum zo voordelig is dat hij ook verwacht dat er bezoekers uit regio's als Amsterdam, Amstelveen en Breukelen komen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.