Gewelddadige vader van 19 kinderen hoort vonnis, is er voldoende bewijs?

© RTV Utrecht
BUNSCHOTEN-SPAKENBURG - Gaat Henk Koelewijn uit Bunschoten jaren de gevangenis in? De 59-jarige vader wordt beschuldigd van poging tot doodslag op één van zijn zoons, stelselmatige mishandeling van een aantal van zijn 19 kinderen én van ontucht met een dochter. Vandaag is de uitspraak in het slepende proces. De rechtbank staat voor een uitermate lastige klus. De grote vraag is: is het bewijs voor de zwaarste beschuldigingen hard genoeg?
Het Openbaar Ministerie eiste drie weken geleden een gevangenisstraf van vijf jaar tegen Koelewijn. De officier van justitie sprak van een familiedrama met enkel verliezers. Als het aan de aanklager ligt, krijgt de vader ook een contact- en gebiedsverbod opgelegd. Enkele kinderen hebben daarnaast voor 17.000 euro aan schadeclaims ingediend. De officier van justitie adviseerde die toe te wijzen.

BIJBEL

Koelewijn zou zijn kinderen jarenlang stelselmatig hebben geslagen, onder meer met een lat uit een bedbodem. Ook zou hij kinderen hebben opgesloten. Koelewijn erkent dat hij hard en streng opvoedde en ook wel 'corrigerende tikken' uitdeelde. In de Bijbel staat beschreven dat dit mag, voerde hij aan tijdens de inhoudelijke zitting. Andere beschuldigingen noemde hij 'leugens en verzinsels van zijn drugsgebruikende kinderen'.

POGING TOT DOODSLAG

De meeste feiten waarvan de vader wordt beschuldigd vonden al lang geleden plaats en in veel gevallen kan geen precieze datum worden aangegeven. Zo zou Koelewijn een van zijn zoons op een tafel hebben vastgebonden. Hij zou vervolgens een draaiende motorzaag op 10 centimeter van zijn hals hebben gehouden. Dit zou ergens tussen begin 2000 en eind 2003 zijn gebeurd.
Twee zoons en een dochter zeggen dat ze erbij waren. Anderen zeggen van niets te weten of noemen een andere zoon als slachtoffer. Koelewijn zelf ontkent, maar volgens een kennis verdacht de vader zijn zoon van diefstal en wilde hij hem zo een bekentenis afdwingen.
Zeer ernstig zedendelict
Officier van justitie

ONTUCHT

De Bunschoter wordt ook beschuldigd van seksueel misbruik van een destijds 10- of 11-jarige dochter. Dat misbruik kwalificeerde de officier als 'een zeer ernstig zedendelict'. Ook in dit geval is onduidelijk wanneer het precies is gebeurd: tussen april 2003 en april 2004. De verklaringen hierover komen van het slachtoffer zelf en van zussen en een broer die zij erover heeft verteld.
Niet alle getuigenverklaringen over het misbruik zijn even geloofwaardig, stelde de officier. Het slachtoffer is eigenlijk steeds de bron van de beschuldigingen. Maar het OM ziet ondersteunend bewijs in verklaringen van Koelewijn zelf en van getuigen. Advocaat Rozemond vindt dat echter dat zijn cliënt vrijgesproken moet worden. Volgens de raadsman is er voldoende wettig bewijs dat twee dochters hun vader hebben bestolen. Dat zou de achterliggende reden voor de aangiftes zijn.

ECHTGENOTE

Als Koelewijn wordt veroordeeld wordt zijn echtgenote ook nog vervolgd worden. Het Openbaar Ministerie verwijt haar dat ze de kinderen niet heeft beschermd. De rechtbank doet donderdag om 13.00 uur uitspraak. Rechtbankverslaggever Riks Ozinga houdt u op de hoogte via twitter.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.