Prinses Máxima Centrum afl.4: hét centrum voor onderzoek naar kinderkanker

© RTV Utrecht
UTRECHT - Deze week maken we kennis met het Prinses Máxima Centrum in Utrecht. Alle kinderen met de diagnose kanker worden hier behandeld. Het nationale kinderkankercentrum ontvangt vrijdag de eerste patiënten in het nieuwe gebouw. Vandaag aflevering 4 in onze serie.
In het Prinses Máxima Centrum vindt alle zorg en research plaats op het gebied van kinderkanker. Alle kinderen in Nederland met de diagnose kanker komen hier terecht.
Per jaar krijgen zeshonderd kinderen te horen dat ze kanker hebben. Op dit moment geneest drie van de vier kinderen. Het Prinses Máxima Centrum heeft een heldere missie. "Wat wij graag willen is echt ieder kind met kanker genezen. Maar ook dat dat kind een goede kwaliteit van leven heeft", zegt Diana Monissen, bestuursvoorzitter van het Prinses Máxima Centrum.

VERBONDEN

"Op deze plek komt alles wat met kinderkanker te maken heeft, samen. En dat is heel belangrijk voor het onderzoek naar de ziekte", vertelt Ruben van Boxtel groepsleider van een onderzoeksteam.
"Hier komen alle kinderen met kanker naartoe, ook de kinderen met zeldzame kankertypen. Aan alle patiënten wordt gevraagd of ze mee willen doen aan onderzoek. Dus of ze materiaal willen afstaan. En dat is heel belangrijk. Want daardoor komt er voor de onderzoekers veel materiaal beschikbaar waarop we onderzoek kunnen doen. Wat normaal heel erg lastig kan zijn om dat materiaal te krijgen."
Van Boxtel zegt nu al te merken dat hij moeilijkere onderzoeksvragen kan stellen, puur omdat hij beschikt over materiaal dat voorheen niet beschikbaar was. "Daarom kunnen we nu al veel meer kennis vergaren over de ziekte."
Ruben van Boxtel doet onderzoek naar het ontstaan van kinderkanker. Hij is heel blij met het Prinses Máxima Centrum. "Er hangt hier een goede sfeer en iedereen heeft dezelfde missie. Dat motiveert enorm." Het feit dat alles wat met kinderkanker te maken heeft onder één dak zit gaat volgens hem een groot verschil maken. "Nu worden we echt verbonden."

CONTACT

Naast dat er meer contact zal zijn tussen onderzoekers en artsen is het volgens Van Boxtel ook een grote winst dat er straks meer contact is tussen de onderzoekers en de kinderen. "Voorheen stonden we in een lab. Ik denk dat het contact hebben met patiënten, het kunnen uitleggen wat we doen, dat dat heel erg motiveert voor onderzoekers die normaal niet in contact staan met patiënten."

INTERNATIONAAL

Het Prinses Máxima Centrum wil het beste wetenschappelijk onderzoeksinstituut op kinderoncologisch gebied in Europa worden. "We trekken internationaal jonge talenten," vertelt Ruben van Boxtel. "Ook hebben we samenwerkingen wereldwijd, met Amerika en Duitsland bijvoorbeeld." Diana Monissen is trots op de internationale samenwerkingen op het gebied van onderzoek. "Dat is heel erg belangrijk. Want door onderzoek en door nieuwe dingen te ontdekken hopen we op die 100% genezing te komen. Dat kan niet alleen met zorg, maar daar heb je ook die research voor nodig."
RTV Utrecht besteedt deze week aandacht aan de opening van het nieuwe gebouw van het Prinses Máxima Centrum. In UNieuws is iedere dag een tv-reportage te zien waarin verschillende aspecten van het kinderkankercentrum worden belicht. Ook Utrecht is Wakker op Radio M Utrecht heeft iedere ochtend een reportage.
De vierde aflevering in onze serie over het Prinses Máxima Centrum

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.