Soa-polikliniek UMC sluit

© ANP
UTRECHT - Het UMC in Utrecht sluit de soa-polikliniek. De GGD neemt vanaf volgend jaar de diensten van het Utrechtse ziekenhuis over. Doel van de reorganisatie is er voor te zorgen dat het bestrijden van seksueel overdraagbare aandoeningen in de regio overal op dezelfde manier verloopt.
De GGD heeft twee locaties op het oog om de consulten te houden. "De soa-consulten die nu bij het UMC plaatsvinden, verhuizen naar het stadskantoor in Utrecht en de GGD in Amersfoort. De wachttijden in het UMC worden nu steeds verder verbeterd en dat zal ook zo zijn op de nieuwe locaties", aldus GGD-arts Bas Boogmans. Het aantal consulten blijft hetzelfde, de GGD verwacht daarom geen extra drukte.
GGD-arts Bas Boogmans over de sluiting van de soa-polikliniek

ZELFTESTEN

De GGD werkt nu al met zelftesten om wachttijden te verkorten. Mensen die niet binnen een risicogroep vallen en geen klachten ervaren kunnen zich thuis testen. Onder een risicogroep verstaat de GGD seksuele contacten tussen mannen, mensen die klachten hebben of gewaarschuwd zijn door een partner en mensen afkomstig uit niet-westerse landen.
Het UMC Utrecht verzorgt ongeveer 5000 consulten per jaar. Dermatoloog en hoofd van de soa-polikliniek UMC Utrecht Vigfus Sigurdsson vindt het jammer dat de kliniek verdwijnt. "Wij ervaren het als een gemis. Niet alleen raken we patiënten kwijt, maar dit zal waarschijnlijk ook consequenties hebben voor ons personeel." Sigurdsson heeft overigens alle vertrouwen in de GGD. Hij verwacht niet dat de wachtlijsten daar zullen oplopen.

WACHTLIJSTEN

Hoewel de wachtlijsten bij het UMC zijn verbeterd, moeten veel mensen nog wel lang wachten voor ze bij de GGD terecht kunnen. Mensen onder de 25 jaar kunnen daar gratis terecht, wat de GGD-locatie aantrekkelijk maakt. De meeste mensen willen liever niet naar de huisarts, omdat dit niet anoniem en ook niet gratis is. Bas Boogmans zou graag een soatest in het basispakket opgenomen zien. De financiële drempel om naar de huisarts te gaan wordt dan lager.
Lokale partij Student & Starter is blij met een centraal punt voor seksuele gezondheidszorg in Utrecht. Wel pleit de fractie voor meer geld, voor bijvoorbeeld het bezoeken van specifieke doelgroepen en meer snelle telefoonconsulten.

VEILIG VRIJEN

De beste oplossing is overigens nog steeds veilig vrijen. "Dat is de meest elegante manier, maar helaas gebeurt dat nog veel te weinig", aldus Sigurdsson.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.