RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Natuurlijk Zoëy: Laat de boommarter zich zien in Groenekan?

1/2
GROENEKAN -

In Groenekan kijken drie mannen met een verrekijker urenlang naar een holte in een boom. Eddy is met roofdierspecialist Jaap Mulder en onderzoeker Ruud van den Akker op pad om boommarters te zien.

In de boom zit een vrouwtje met vier jongen. Eddy: "Is vier jongen een normale leg voor een boommarter? Jaap Mulder: "Nee dat is vrij veel want normaal is het twee of drie, dus dit is wel een powervrouwtje!" De mannen wachten geduldig tot het vrouwtje haar nest verlaat zodat ze haar even in volle glorie kunnen bewonderen.


VOLLOP BOOMMARTERS

Jaap en Ruud zijn bezig met een onderzoek naar de boommarters in de buurt van Groenekan en Bilthoven. De boommarter is behoorlijk algemeen geworden. Ruud: "Ze zitten in praktisch alle bossen in onze regio." Het zijn beestjes die je niet zo snel opmerkt. Ruud: "Toch zijn ze niet schuw maar juist heel nieuwsgierig. Terwijl ik een keer stond te kletsen op een afstandje van de boom kwam ze naar buiten en keek eens wat rond."


UITERLIJK

De boommarter is ongeveer even groot als een huiskat maar heeft een slanker en soepeler lichaam. Zijn vacht is bruin, in de winter lichter dan in de zomer en het dier heeft een opvallende wit tot gele keelvlek, de bef. Die wit-gelige bef is de manier voor Jaap en Ruud om ze afzonderlijk van elkaar te herkennen. Ruud heeft daarvoor een speciaal trucje ontwikkeld.

Ruud: "Ik hang op een halve meter hoogte een blokje hout dat ik aan 1 kant insmeer met pindakaas. Aan die kant gaan de marters staan om de pindakaas te eten. Tegenover ze staat een camera die ze filmt" Op die manier zie je heel goed de lichte bef in beeld met z'n specifieke vlekjes, die zijn voor elke boommarter net weer anders.


ZWERVER

De boommarter is een echte zwerver. De moeder verblijft alleen in een hol als ze kleintjes heeft. Voor de rest van de tijd slapen boommarters in bomen. Jaap: "Ze slapen vaak in een boomkruin, van een spar bijvoorbeeld. Dat zijn vaak hele beschutte plekken. Iedere dag op een andere plek."

Na uren wachten laat de moeder boommarter zich eindelijk zien maar dan is ze ook binnen 20 seconden weer uit beeld verdwenen. Eddy: "Ik ben zo blij dat ik vanaf het begin af aan al mijn kijker op hem gericht hield. Het ging zo snel. Zijn oogjes reflecteerden ook recht in mijn kijker. Wat een gaaf beest!"

Natuurlijk Zoy wordt donderdag uitgezonden op RTV Utrecht.
Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -