Bewoners Utrechtse straat redden stinkende bomen van ondergang

© RTV Utrecht
UTRECHT - Bewoners van de F.C. Dondersstraat in Utrecht hebben een stokje gestoken voor de kap van vier Japanse notenbomen in hun straat. De bomen veroorzaken overlast en daarom wilde de gemeente ze vellen, maar dat heeft een aantal buurtbewoners tegengehouden met een petitie.
De zogenoemde Ginkgo heeft mannelijke en vrouwelijke varianten. "Van de vrouwelijke bomen kunnen de vruchten in het najaar een beperkte periode stankoverlast geven", schrijft wethouder Kees Geldof in een brief aan de gemeenteraad. "Om die reden planten we in de stad alleen de mannelijke variant van de Ginkgo."

TRANSFORMATIE

Maar de mannelijke versie kan transformeren naar een vrouwelijke variant. Dat is ook gebeurd in de F.C. Dondersstraat, schrijft Geldof. De gemeente ontving daardoor klachten over een penetrante stank die ook in huizen goed te ruiken is. De gemeente wilde de bomen daarom weghalen.
Maar voorstanders van de vier bomen besloten een petitie te starten om de Japanse notenbomen te behouden. "Zij geven hierbij aan dat ze in overleg met de gemeente tot een andere oplossing willen komen om de stankoverlast te beperken. Bijvoorbeeld door zelf de vruchten van de bomen op te ruimen voordat ze gaan stinken", schrijft de wethouder.
De gemeente heeft daarom besloten de bomen niet te vellen. Met omwonenden worden binnenkort afspraken gemaakt.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.