Mariniers uiten hun grieven in Den Haag: ''Deze uitstroom is nog maar het topje van de ijsberg''

© RTV Utrecht / Marco Geijtenbeek
DOORN - Een nachtmerriescenario waarvan de echte impact nu pas duidelijk wordt. Daar komt de verhuizing van de marinierskazerne van Doorn naar Zeeland volgens de betrokkenen op neer. Vandaag mochten de mariniers aan Kamerleden tekst en uitleg geven over wat hen allemaal dwarszit.
Plaatsvervangend commandant Zeestrijdkrachten Van Sprang zegt dat de verhuizing 'staand beleid is': het is al besloten. De kazerne in Vlissingen heeft volgens hem wel potentie, maar sinds het besluit genomen werd zes jaar geleden, is er veel veranderd. ''Toen was de arbeidsmarkt slecht en was het idee dat mensen wel binnen zouden blijven.'' Nu hebben ze meer alternatieven.
Een ervaren officier weet of hij het paadje links of het paadje rechts moet lopen
Korpscommandant Mac Mootry
Korpscommandant Jeff Mac Mootry spreekt van een nachtmerriescenario. De uitstroom van mariniers die er nu geweest is, is volgens hem nog maar het topje van de ijsberg. Van de 229 jonge officieren, denken er volgens hem 209 na over een vertrek. De veiligheid komt daardoor in het geding, zegt Mac Mootry. 'Een ervaren officier weet of hij het paadje links of het paadje rechts moet lopen.''
De uitstroom kan volgens de korpscommandant in Zeeland niet worden gecompenseerd met nieuwe mensen. Mac Mootry waarschuwt verder dat de terreurcapaciteit onder druk komt te staan als die niet meer in het midden van het land zit. Hij zegt dat hij de zorgen eerder bij de legertop heeft aangekaart. ''Het had niet nieuw mogen zijn.'' Maar nu pas blijkt volgens hem hoe groot de problemen rond werving en uitstroom zijn.
Ze gaan soms minder verdienen, maar dat nemen ze voor lief
Korporaal Prigioniero
Praktische voordelen heeft Doorn ook, zegt de commandant. Het golfterrein naast de kazerne kan inmiddels ook gebruikt worden en de oefenlocaties zijn in de buurt. Met zware rupsbandvoertuigen kunnen de mariniers naar de Leusderheide. ''En de schietkampen in Harskamp en Oldebroek en de trainingen in Texel blijven beschikbaar en worden veelvuldig gebruikt.''

NIET VERWACHT

Korporaal Prigioniero vertelde de Kamerleden over de dagelijkse praktijk in Doorn. Veel mannen lopen de vacatures na en zijn al bezig met sollicitaties. ''Ze gaan soms minder verdienen, maar dat nemen ze voor lief.'' Een andere marinier vertelt dat ze zich in Doorn niet goed gerealiseerd hebben wat de verhuizing betekent. ''We hadden in 2012 niet verwacht dat dit door zou gaan.''
Vooral mannen met jonge gezinnen haken af, omdat ze voor hun vrouw en kinderen geen toekomst zien in Zeeland. Maar zij zijn niet de enigen, benadrukte marinier Jonk. Ook op andere manieren kun je gebonden zijn aan Midden-Nederland. Zo is hij zelf raadslid in de gemeente Berkelland en wordt de reisafstand voor die klus vanuit Zeeland te groot.
GroenLinks-Kamerlid Isabelle Diks nam het initiatief voor het gesprek, vanwege de grote zorgen die bestaan over de verhuizing. De leden van de vaste Kamercommissie voor Defensie waren erbij aanwezig.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.