We heffen het glas want de glasbak bestaat 40 jaar!

© Robert Jan Booij
PROVINCIE UTRECHT - De glasbak viert feest. Vandaag precies veertig jaar geleden werd de allereerste glasbak in Nederland geïnstalleerd en inmiddels is ie niet meer weg te denken uit het straatbeeld.
Veertig jaar na dato staan er 25.000 glasbakken in Nederland. "De ambitie was om iets van acht ton glas apart te houden", zegt René Tielkemeijer van Reinigingsdienst Midden-Nederland. Zij zamelen in zes Utrechtse gemeenten het glas in.
Die acht ton, daar zijn we inmiddels ver overheen. "Zo'n 85 procent van al het glas dat op de markt komt, wordt gerecycled. Landelijk is dat 421 miljoen kilo. Bij Reinigingsdienst Midden-Nederland zamelen we jaarlijks ruim twee miljoen kilo glas in."
Als kleine jongen viste ik Bokma-flessen uit de glasbak. Die waren vijftig cent statiegeld waard.
René Tielkemeijer
Tielkemeijer kan zich nog goed herinneren dat de glasbak voor het eerst opdook. "Ik weet nog uit mijn jeugd, dat we in Soest een glasbak kregen. Ging ik als kleine jongen met een stok de vierkante Bokma-flessen uit de bak vissen. Die waren vijftig cent statiegeld waard en dat was als kleine jongen een hoop geld."

HONDERD PROCENT RECYCLING

De glasinzameling is volgens Tielkemeijer een succesverhaal als het gaat om recycling. "Glas wordt honderd procent gerecycled. Het is 1 op 1 hergebruik, dat scheelt heel veel grondstoffen."
De glasbak is in de loop der jaren wel geëvolueerd. Want inmiddels wordt het glas in drie verschillende kleuren apart ingezameld. "Wit, bruin en groen", legt Tielkemeijer uit. "Dat doen we om de recyclemogelijkheden zo groot mogelijk te houden.
"Het glas wordt naar een overslagstation gebracht en vanaf daar gaat het in de gescheiden kleuren naar de glasverwerking toe. Daar wordt het glas gereinigd en gaat het naar de glasfabriek om weer nieuwe flesjes, potjes en dat soort dingen te maken.

FEESTJE

Het jubileum van de glasbak wordt dit jaar gevierd met een landelijke campagne. Ook Tielkemeijer staat vandaag nog wel even stil bij de verjaardag van de glasbak. "Ik denk dat er vanavond een flesje op opentrek", zegt hij.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.