RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Twee jaar celstraf voor vader van 19 kinderen wegens stelselmatige mishandeling

BUNSCHOTEN-SPAKENBURG - Henk Koelewijn, de Bunschoter vader van 19 kinderen,is veroordeeld tot twee jaar celstraf voor het mishandelen en opsluiten van zijn kinderen. Het Openbaar Ministerie had vijf jaar celstraf tegen hem geist

Ook mag hij de komende vijf jaar geen contact opnemen met vier van zijn volwassen kinderen, alle minderjarige kinderen en zijn kleinkinderen.

BEWIJS
De rechtbank oordeelde vandaag dat er genoeg bewijs is dat de manzijn kinderen stelselmatig sloeg met een lat. Ook sloot hij vijf van zijn kinderen langdurig op. Het OM meende dat de man ook ontucht pleegde met zijn dochter, maar daar was volgens de rechter onvoldoende bewijs voor.

De man is daarnaast vrijgesproken van poging tot doodslag op zijn zoon. Hij bond hem vast en bedreigde hem met een kettingzaag, maar volgens de rechter was er geen kans dat de jongen dodelijk gewond zou raken.

GELOOF ALS RECHTVAARDIGING
De rechtbank neemt het Koelewijn kwalijk dat hij zijn fouten niet erkent en dat hij het geloof als rechtvaardiging gebruikt. Zijn kinderen groeiden daardoor op in een onveilige, gewelddadige, dreigende en gesoleerde thuissituatie, oordeelt de rechter.


Naast de gevangenisstraf moet Koelewijn ook 2500 euro smartengeld per persoon betalen aan drie van zijn dochters en 3500 aan n van zijn zonen. Koelewijn hoeft overigens niet direct naar de gevangenis. Een deel van zijn straf zat hij al uit in voorarrest. Het restant van vijf maandenhoeft hij nietgelijk uit te zitten. Hij mag naar huis, in afwachting van een eventueel hoger beroep. Hij moet daarbij wel een enkelband dragen.

CORRIGERENDE TIK
Koelewijn erkende tijdens een eerdere zitting al dat hijzijn kinderen sloeg, maar hij noemde dateen corrigerende tik. Hij voerde daarbij aan dat in de Bijbel staat geschreven dat dit mag. Andere beschuldigingen noemde hij 'leugens en verzinsels van zijn drugsgebruikende kinderen'.Ookhet opsluiten van zijn kinderen was volgens Koelewijn 'nooit zomaar'.

BOEGEMZALF
Henk Koelewijn kwam de afgelopen jaren geregeld in het nieuws. Dat begon in 2010 toen hij weigerde zijn zoon met ernstige brandwonden te laten behandelen door brandwondenexperts. In plaats daarvan smeerde hij hem in met Boegemzalf.

De man, altijd gekleed in een traditionele visserskiel met platte pet, kwam daarnaast meerdere keren in aanraking met jeugdinstanties en leerplichtambtenaren omdat hij zijn kinderen thuisonderwijs gaf. De vader kon naar eigen zeggen geen school vinden die paste bij zijn religieuze opvattingen.

De Bunschoter wordt in de media altijd bij zijn volledige naam genoemd. Dat is op zijn eigen verzoek. Ook had hij er geen bezwaar tegen om gefilmd te worden tijdens de rechtszittingen.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -