'De Voorkamer is meer dan taalles alleen'

De Voorkamer is een plek voor taalles en gezelligheid.
De Voorkamer is een plek voor taalles en gezelligheid. © RTV Utrecht
UTRECHT - Het is ruim een jaar geleden dat De Voorkamer in Utrecht de deuren opende om taalles voor Syrische vluchtelingen aan te bieden. Inmiddels zijn er in de stad op diverse andere plekken taalcursussen te volgen, maar wat blijkt: de woonkamer in Lombok voorziet in veel meer dan alleen het leren van een taal.
Toen er twee jaar geleden een noodopvang voor vluchtelingen opende in de Jaarbeurs zijn Pim van der Mijl en zijn partner Shay gestart met De Voorkamer. Zij wilden vluchtelingen een plek bieden waar ze zich thuis voelden. In De Voorkamer konden Nederlanders en nieuwkomers elkaar ontmoeten, koffie drinken, spelletjes spelen en elkaars taal leren.
De instelling aan de Kanaalstraat in Lombok is gebaseerd op gelijkheid en individualiteit. Zo creëren de initiatiefnemers een kader voor de deelnemers om te werken aan een opdracht die bij hen past, die betekenisvol is voor hen en die onafhankelijkheid en persoonlijke integratie stimuleert.

INDIVIDU

Een asielzoekerscentrum functioneert als een instelling waarin de kwaliteiten van mensen als individu vaak niet worden erkend of aangepakt. Gevolg: tijdens hun verblijf hebben bewoners maar een kleine kans om echt werk te vinden. De Voorkamer pakt het anders aan. Door deelnemers als individuen te zien, kunnen ze hun vaardigheden en talenten demonstreren en samenwerken met lokale professionals.
Al twee jaar taallessen in Voorkamer Utrecht

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.