Advocaat Bunschoter vader: "Schrijnende zaak voor alle betrokkenen"

© RTV Utrecht
BUNSCHOTEN-SPAKENBURG - Een familiedrama met alleen maar verliezers. Zo typeerde de officier van justitie eerder al de zaak tegen Henk Koelewijn uit Bunschoten, de vader van negentien kinderen. Hij werd vandaag veroordeeld tot twee jaar celstraf vanwege het stelselmatig mishandelen van zijn kinderen.
"Hoe dan ook een schrijnende zaak voor alle betrokken," zegt advocaat Jaap-Willem Roozemond. Volgens de advocaat heeft Koelewijn het er vooral moeilijk mee dat hij geen contact mag hebben met zijn kinderen. Hij kreeg een contactverbod van vijf jaar met al zijn minderjarige (klein)kinderen en vier van de volwassen kinderen.
"Dat is bijzonder pijnlijk", zegt Roozemond. "Ook voor zijn vrouw. En het is ook nog maar de vraag of die kinderen dat zelf willen."
Advocaat Jaap-Willem Roozemond over het proces

KINDEREN BESCHERMEN

De rechtbank oordeelde dat een contactverbod nodig is om de kinderen te beschermen. 'Gelet op de duur en het stelselmatige karakter' van de eerdere mishandelingen, is het volgens de rechtbank aannemelijk dat de vader opnieuw in de fout kan gaan.
Als de man zich niet aan het contactverbod houdt, moet hij per overtreding een week de cel in. Dat kon oplopen tot maximaal zes maanden.

ONVEILIGE EN GEWELDDADIGE SITUATIE

"De rechtbank vindt het heel ernstig wat de verdachte heeft gedaan", zegt persrechter Ellen van Rijssen. "Hij heeft jarenlang zijn kinderen mishandeld. En hij heeft ook vijf van zijn kinderen opgesloten."
De rechtbank sprak vandaag van een onveilige, gewelddadige, dreigende en geïsoleerde thuissituatie. "Ze zijn zo opgegroeid en hebben daar nog steeds heel veel nadelige gevolgen van."
Persrechter Ellen van Rijssen over de zaak

COMPLEXE ZAAK

De zaak tegen Koelewijn was complex, zegt verslaggever Riks Ozinga. "De meeste feiten waarvan de vader wordt beschuldigd vonden al lang geleden plaats en in veel gevallen kan geen precieze datum worden aangegeven of ontbreekt bewijs." Zo werd de vader vrijgesproken van ontucht met één van zijn dochters omdat daar te weinig bewijs voor was.
De rechtszaak heeft het gezin verscheurd. Vier kinderen deden aangifte tegen hun vader. Maar enkele andere kinderen blijven Koelewijn juist steunen. Zij kwamen ook vandaag samen met hun moeder mee naar de rechtbank.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.