Bruine kroeg sterft uit, maar Tante Pietje is na 125 jaar nog springlevend

© RTV Utrecht
OUDEWATER - Het is dit weekend feest bij café Tante Pietje in Oudewater. De kroeg bestaat 125 jaar. "Tante Pietje is een begrip in Oudewater dus ik wil dat natuurlijk vieren", zegt uitbater Tineke Scheel. Vanwege het jubileum is er op zaterdag en zondag live muziek in het café.
Tante Pietje werd opgericht in 1893. Jan Kraan vestigde de uitspanning op de hoek van de Broeckerstraat en het Rode Zand. Na jaren achter de toog te hebben gestaan, namen zijn twee zoons en dochter de boel over.

MINDER KROEGEN

Dat het café aan het Rode Zand al ruim een eeuw bestaat, mag een prestatie heten. De traditionele kroeg heeft het moeilijk in Utrecht. In 2000 waren er nog 473 cafés in onze provincie, nu nog 414. "Er is steeds meer entertainment: Netflix, tv, festivals, evenementen. Mensen hebben heel veel keuze en dat maakt dat de traditionele kroeg het moeilijk heeft", zegt Bernadet Naber van Koninklijke Horeca Nederland.
Kroegeigenaren moeten steeds meer moeite doen om de klant 'van de bank naar de bar' te krijgen. Naber: "Door bijvoorbeeld een pubquiz te organiseren, speciale biertjes of lekker eten te serveren.
Aan de bar bij Tante Pietje
Aan de bar bij Tante Pietje © RTV Utrecht

GOUWE OUWEN

Niks van dat alles bij Tante Pietje. Daar komt het bier veelal uit een flesje, is de inrichting ouderwets bruin en klinken veel 'gouwe ouwen' uit de speakers.
Ik voel me hier thuis, het is een soort huiskamergevoel
Stamgast
Eigenaresse Scheel: "We draaien The Rolling Stones, The Animals, Hazes. Ik kom erachter dat het wat jongere publiek dat eigenlijk ook heel leuk vindt." De klanten blijven na al die tijd nog steeds trouw komen. Voor het biljart en het bier, maar vooral voor de gezelligheid. "Ik voel me hier thuis, een soort huiskamergevoel", zegt een stamgast.
Er gaan geruchten dat ik stop, maar dat is niet absoluut niet waar
Kroegbazin
Scheel runt het café in het centrum van Oudewater al bijna 25 jaar. Eerst met haar man, maar die overleed in 2013. Toch is hij er nog een beetje bij. "Ja, zo voel ik dat. Zijn foto hangt hier nog altijd aan de muur."
De trotse café-eigenaresse hoopt bij Tante Pietje nog wel even achter de toog te staan. "Er gaan geruchten dat ik ermee stop, maar dat is absoluut niet zo."
Verslaggever Peter Knieriem ging naar café Tante Pietje

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.