RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

Ramadan begonnen: ''We leren hoe andere mensen leven en worden bewuster''

UTRECHT - Voor Joad en Ghoson uit Utrecht wordt het een bijzondere Ramadan dit jaar. Ghosan en de kinderen zijn net drie weken geleden overgekomen uit SyriŽ en voor het eerst beleeft het gezin de islamitische vastenperiode met elkaar in Nederland.

En dat is heel anders dan in SyriŽ. Niet alleen kun je hier pas veel later aan de maaltijd, omdat het pas ver na negen uur donker wordt; ook is de beleving anders, vertelt Joad. ''In SyriŽ kun je aan alles zien dat het Ramadan is. De straten worden versierd en je hebt daar bijvoorbeeld iemand die iedereen in de straten wakker maakt om te eten.''

Maar de sfeer kan dan wel anders zijn, wat er gegeten wordt als de zon onder is, is hetzelfde, vertelt Ghoson: ''Water en sap staat bij ons altijd op tafel en ook veel groenten. Groenten eten tijdens Ramadan is belangrijk. Het is goed voor je lichaam en het geeft energie.

Op bezoek bij Utrechtse SyriŽrs Joad en Ghoson


De Ramadan gaat om meer dan alleen het vasten, vertelt Joad. Arme mensen helpen is ook een belangrijk aspect van de maand. ''Ramadan leert ons hoe andere mensen leven. Het maakt ons bewuster. Ik geloof dat ik beloond zal worden door Allah als ik vast tijdens Ramadan en mensen help.''

Voor Ghosan is het wel wennen in Utrecht. ''In Nederland mis ik het samenkomen met familie en vrienden. En ja, de dagen zijn lang. Maar ik ben bij dat ik met mijn man en kinderen ben. Dat maakt het makkelijker.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.
Nieuwsoverzicht