Zembla-journalist mag jaar lang UMC Utrecht niet in

© Zembla (bewerking door RTV Utrecht)
UTRECHT - UMC Utrecht heeft Zembla-journalist Ton van der Ham voor een jaar de toegang ontzegd. Volgens het ziekenhuis heeft hij regels overtreden en is hem vorige maand een sanctie opgelegd. Van der Ham beweert dat hij de officiële ontzegging vanmorgen pas heeft gekregen.
Van der Ham werd op 13 april opgepakt toen hij zich met zijn cameraman bij een lezing van een terminaal zieke patiënt aandiende. De vrouw kan door een fout in het ziekenhuis niet meer genezen en hield daarover met de betrokken arts een voordracht voor publiek. De tv-ploeg mocht niet bij de lezing zijn en raakte daarover in discussie met de perswoordvoerder.
Toen Van der Ham de vrouw na afloop wilde interviewen liep het uit de hand. Het UMC schakelde de beveiliging in en liet de journalist arresteren. Van der Ham zat uiteindelijk uren in de cel. De SP stelde er Kamervragen over.
Volgens UMC-woordvoerder Eric Trinthamer legt het UMC de sanctie vaker op, een aantal keer per jaar. Het zou gaan om een landelijke richtlijn die andere ziekenhuizen ook hanteren.
Overigens geldt een uitzondering bij spoedeisende of acute psychiatrische nood. "Als Van der Ham om een andere reden dan als journalist in het UMC moet zijn, dan mag hij uiteraard naar binnen", aldus Trinthamer.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.